Зрелостниците тази година работиха върху творчеството на Яворов

Зрелостниците тази година работиха върху творчеството на Яворов


Днес – 20 май 2015г се провежда Държавният зрелостен изпит по Български език и литература за всички ученици от 12 клас в страната.

Изпита положиха малко над 58 000 зрелостници. Те бяха разпределени в 609 училища в цялата страна. Изпитът протече нормално навсякъде. Той започна точно в 8:00 часа и продължи 4 астрономически часа.

В рамките на изпита зрелостниците трябваше да решат 30 тестови въпроса, 10 такива със свободен отговор и да напишат аргументативен текст по предварително изтеглено произведение от учебната програма по литература в 11 и 12 клас.

За да няма изтичане на информация теста се генерира пред журналисти малко преди началото на изпита. Възможните комбинации са над 11 милиона.

Максималния брой точки който може да се получи на матурата е 100. След проверяване на тестовете ще бъде оповестена скалата за оценяване.

41 въпрос който е свързан със съставяне на аргументативен текст буди най-голямо любопитство както у зрулостниците, така и върху останалите хора. Тази година дванадесетокласниците трябваше да развият интерпретативно съчинение или еве на тема „Любовта като храм“ върху стихотворението „Ще бъдеш в бяло“ на Пейо Яворов.

Цялата изпитна тема, както и ключ с верните отговори можете да откриете тук: Матура по БЕЛ 2015