Забраняват ученическите селфита

Забраняват ученическите селфита


Училищата в страната все по-често започнаха да налагат дисциплинарни наказания за неприлични снимки публикувани от учениците им във Фейсбук или други социални мрежи. Подобни точки залягат все по-често в правилата на училищата, като на места наказанията са повече от строги.

Освен неприлични снимки на самия себе си, учениците ще трябва да не публикуват снимки или видеоматериали подронващи престижа на друг ученик или учител.

Така например заради неприличното си поведение в социалните мрежи двама ученици от 51-во СОУ „Елисавета Багряна“ в София са били изключени. Единият от учениците чрез своя публикация е обидил преподавателка, а друг е нагрубил съученичка, след като е монтирал лицето и на снимка на гола жена и е публикувал изображението в профила си във Фейсбук.

В 20 СОУ в София също са въвели наказание за непристойни публикации в социалните мрежи. правилника на школото гласи, че ученик няма право да публикува информация свързана с преподаватели или съученици без изричното им съгласие. Също така той не бива да публикува нищо за себе си, ако родителите му са против това.

Освен за неприлично поведение училищата все по-често въвеждат и наказания за използване на мобилни телефони и устройства по време на час. Наказанията за това са по-леки, като най-често те се свеждат до обществено полезен труд в полза на училището. Например почистване, подреждане на книги в ученическата библиотека, помощ с административната работа или помощ на определен преподавател при подготовката на уроците за по-малки ученици.