Учител преби учениците си на Бузлуджа, но отрича

Учител преби учениците си на Бузлуджа, но отрича


Ученичка и учителка от Девин бяха настанени в спешното отделение в Казанлък, след като бяха удряни от друг учител. Случката се разиграла близо до хижата на връх Бузлуджа, където ученици на възраст между 13 и 15 години били на екскурзия заедно с преподавателя побойник и другата учителка.

Учениците от СОУ „Васил Левски“ в Девин били на екскурзия заедно с двамата преподаватели, като вечерта трябвало да пренощуват в хижата на връх Бузлуджа. Вечерта е започнала спокойно. По едно време преподавателят, който по думите на очевидците бил в нетрезво състояние слязъл при децата, които междувременно се замеряли със снежни топки и играели в снега. Това предизвикало у него агресия и той започнал да ги бие, като на помощ им се притекла другата учителка, която пътувала с групата. преподавателят започнал да удря и нея. След това се е намесила Полицията, която прекъснала насилието.

Учителката и една ученичка са изпаднали в шок и са приети в болницата в Казанлък, където им е назначено лечение с успокоителни.

Показанията които са дали двамата преподаватели са противоречиви. Според преподавателя по история Венелин Янлъзов, който е набеден за насилие над други, той е казал на учениците по строг начин да се приберат по стаите, за да не се разболеят в снега и е побутнал едно от децата. Думите му са били „Марш по стаите“. Той като обикновенно се държал по-приятелски с децата те се изплашили и се заключили в стаите си.

Според колежката му Гергана Георгиева – учител по география, той е миришел на алкохол и е бил видимо прекалил с питиетата. Тя е споделила, че за пръв път го вижда в подобно състояние. Преди години, обаче същият учител е бил уволнен от друго школо.

След инцидента децата са отказали да се прибират с въпросния учител и при тях е пристигнал автобус със друг препоавател, който да ги отведе по домовете им.

В момента се изготвя протокол за случилото се в РИО и ще се прецени какви да бъдат следващите мерки спрямо предодавателят.