Ученици от СМГ и ПМГ Бургас с награди по математикаНа 31 декември от град Богор на остров Ява в Индонезия се завърнаха отборите на СМГ и ПМГ Бургас по математика които взеха участие на Международната азиатска олимпиада по математика за юноши до 16 години провела се от 25 до 30 декември 2013г.

В нея взеха участие 128 ученици разделени в 32 отбора от общо 10 страни(България, Индия, Индонезия, Иран, Казахстан, Китай, Малайзия, Тайланд, Тайван, Филипините).

8 ученици от България се завърнаха с медали:

Христо Попов – СМГ – златен медал
Мария Делякова – СМГ – сребърен медал
Виктор Костов – СМГ – бронзов медал
Манол Джамбазов – СМГ – бронзов медал
Гергана Георгиева – ПМГ Бургас – бронзов медал
Константин Гаров – ПМГ Бургас – бронзов медал
Христо Добрев – ПМГ Бургас – бронзов медал
Кристина Атанасова – ПМГ Бургас – бронзов медал

Съставите на отборите са били определени още преди два месеца, като през това време децата са се готвели всеки ден под ръководството на своите преподаватели.

Важно е да отбележим, че отборите ни взеха още 1 приз, те бяха отличени с купа заради народния танц който представиха на церемонията по закриването, който впечатли всички участници, ръководители и гости на състезанието.

Освен това от следващото издание състезанието ще се нарича ITMO (International Teenager’s Mathematics Olympiad), като от наименованието му отпада думата азиатска, заради традиционното участие на наши отбори.