Страхотен успех за българската информатикаСлед втория състезателен ден на международната олимпиада по информатика(IOI) провеждаща се в Тайван от 13 до 20 юли 2014г. станаха известни и резултатите. В нея вземат участие ученици родени след 1995г.

Най-добре сред българите се представи деветокласникът Енчо Мишинев от Ямбол. В общото класиране той се нареди на 10-11 място сред общо 308 участници от 90 страни от всички континенти. Пред него са само представители та САЩ, Русия, Австралия и Китай. Това със сигурност му отрежда златен медал, като такъв получават първите 10% от участниците. Той събра общо 502 от 600 точки.

След Енчо се нарежда Христо Венев от София. Той събра общо 449т. и разделя 24-33 място. Все още не е ясно какъв медал ще му бъде присъден, тъй като тази група участници са на границата между златото и среброто и се очаква решението на организационния комитет.

Трети сред българите е Момчил Пейчев от Варна. след двата състезателни дни той има 389т и заема 54 позиция в общото класиране. Това му отрежда сребърен медал.

Последният ни участник е Стефан Иванов от Плевен. За съжаление той не събра достатъчно точки, за да вземе медал.

Трима участници имат максимален брой точки. Това са Австралиецът Ишрая Худа, Скот Лу от САЩ и Юнжан Ксу от Китай.

Всяка страна има право да изпрати отбор от до 4 души, като страната домакин има право на още 1 отбор, както и още 1 отбор на града домакин на надпреварата. Регламентът на състезанието включва 2 състезателни дни, като всеки ден състезателите трябва да решат 3 задачи по информатика в рамките на 5 часа. Всяка задача се състои от 4 подзадачи с нарастваща трудност. Общото класиране се изготвя на база сборът на резултатите от 2-та състезателни дни. Всяка задача носи общо 100 точки, като максималния брой точки в цялото състезание е 600. Първите 10% от участниците печелят златен медал. Класиралите се между 10 и 30% от общия брой на състезателите получават сребърен медал, а тези между 30 и 60 процент вземат бронзов медал.

Международната олимпиада по информатика се провежда всяка година от 1989г. в средата на Юли в различна страна. Първото издание на състезанието се е провело в град Правец в България. Страната ни традиционно се представя добре, като трети във вечното класиране е българинът Румен Христов.