Софийският университет окупиран отново.

Софийският университет окупиран отново.


Малко преди полунощ група студенти окупираха СУ. Те обявиха, че не са част от „Ранобудните студенти“, но са им сътрудничили при предната окупация. Те информираха за действията си чрез социалните мрежи.

Към 2 часа през нощта те прочетоха декларация в която се представиха като: „Студенти, подновяващи окупационния протест“. Освен това те поискаха оставка на правителството, разпускане на парламента, освобождаването на проф. Димитър Токушев и оставка на ректора на университета проф. Иван Илчев, тъй като според тях той се е провалил 3 пъти по време на предните окупации, не защитавайки студентските интереси, като като според тях най-сериозното му провинение е допускането на полиция в журналистическия факултет по време на предната окупация.

Пред медиите новите окупатори обявиха, че сградата на университета този път ще остане напълно заключена и в нея няма да се допуска нито администрацията на ВУЗ-а, нито преподаватели и други студенти. Граждани които желаят да подкрепят студентите пък ще бъдат допускани само в двора на ректората.

Пълен текст на декларацията разпространена от студентите:

Дължим много на общественото доверие, създадено през първата половина на ноември 2013 и молим всички будни граждани да извинят грешката ни. Длъжни сме заедно да свалим XLII-то „Народно“ събрание – и то без симпатии към никоя от силите там. Ние сме част от всички български граждани, които протестират срещу мафиотското управление на страната. В студентска декларация от 16 ноември 2013 беше заявено, че окупацията ще бъде подновена, ако има провокации към протестиращите студенти.

Такива провокации имаше и има, при това многобройни. На първо място, Ректорът на нашия Университет проф. Иван Илчев, който за съжаление не успява дори да прикрие личната си зависимост от престъпната БСП, не защити академичната автономия, когато полиция незаконно влизаше на университетска територия.(бел. ред. в интервю за в. „Труд“ миналата седмица Илчев заяви, че ранобудните са били по-силни в разрушението, отколкото в съзиданието)

На фона на предишни Ректори, както и на фона на събитията в Украйна, когато академичните ръководства заявяват истинска съпричастност със справедливия протест на студентите си, ние бяхме оставени сами и дори притискани да изоставим действията си. Дори сега охраната ни отказва съдействие по заповед на Ректора, което не ни спира да гарантираме сигурността на окупираната сграда. Обвинението, че пречим на колегите си и на сесията отхвърляме с аргумента на професор Кьосев, че просто повече така не може.

Нашият отговор е, че проф. Илчев повече не може да бъде наш Ректор. Ние искаме оставката му от поста, за който той се оказа негоден. Разбира се, ако проф. Илчев желае да доведе външни сили в Ректората, това би било поредно доказателство за неспособността му да бъде на висотата на поста си. Също така искаме оставката на проф. Токушев, който опорочи Конституцията на страната. Мониторинговият доклад на Европейската комисия потвърждава, че България не може да продължава да пренебрегва елементарен морал и законност. Съдебната система, политическата легитимност и доверието към институциите на практика са съсипани.

Ние отказваме да търпим това.

Правителството продължава да взима трайно обвързващи страната заеми с нищожен социален ефект. Прокуратурата прикрива прането на пари от страна на Христо Бисеров и го представя пред обществото само като свидетел по други дела. „Народен“ представител, скандалният Волен Сидеров си позволява грубиянски прояви спрямо френски дипломати и български журналисти. Отново „народен“ представител, Страхил Ангелов извърши недопустимо действие, изразявайки подкрепа за Башар Асад в Сирия, с което злепостави страната ни. Абсолютно неприемливият Делян Пеевски незаконно заседава в Парламента докато подготвя информационния монопол над разпространението на печата. Подготвя се и поредното разхищение на природен ресурс с незаконни строежи в Странджа.

Същевременно няма и никакво държавно решение в интерес на тютюноработниците или бежанската криза. Всичко това показва парализата на управлението, заинтересувано само от прокарването на руски интереси у нас. Всичко това ни кара да подновим окупацията на Ректората на Софийския университет като знак на отхвърляне на сегашната власт. Заявяваме, че повече няма да се поддадем на никакви опити за подмяна на протестната необходимист. България, както и Украйна, има защо да се бои за бъдещето си на цивилизована страна в европейското семейство. Затова отказваме да приемаме разпорежданията и решенията на това управление.

Както на 1 ноември 2013, призоваваме всички български граждани към гражданско неподчинение, бойкот на властта и ефективен протест. Съзнаваме, че всеки следващ път събирането на гражданската енергия става по-трудно, но вече не можем да приемем нищо по-малко от оставка на кабинета, разпускане на „Народното“ събрание и отговорност на лицата, участващи в проваленото управление на Родината ни“,

Видео разпространено от студентите от обявяването на декларацията им: