Скандал с реклама в учебно помагало за четвърти клас

Скандал с реклама в учебно помагало за четвърти клас


От няколко дни в медиите се появи информация, че в учебно помагало за четвърти клас се споменават търговските имена на три вериги заведения за бързо хранене. Това обаче е в разрез с влезлия от първи август закон за средното образование.

От Министерството на образованието излязоха с официално изявление във връзка със случая. В него се казва, че помагалото е одобрено и издадено за пръв път през 2013 година, като тогавашните разпоредби не са забранявали споменаването на търговски марки в учебниците и учебните материали. От просветното ведомство допълниха, че са провели разговори със авторите на скандалното помагало и издателството публикувало го и са получили уверение, че в следващото издание помагалото ще бъде коригирано.

Скандала се заформи най-вече като следствие на новия Закон за средното образование, който гласи, че вече само учебниците ще бъдат одобрявани от МОН, а учебните помагала ще могат да бъдат свободно публикувани и разпространявани от издателствата. За разлика от помагалата, учебниците ще се одобряват на два етапа  – първо от специални оценители от БАН и експерти от МОН. След като бъдат проверени за фактологически грешки и двусмислици, новите помагала ще бъдат раздадени на учители по съответните предмети, които да дадат становища, дали учебниците са подходящи или не.

В същото обращение, от МОН призоваха всички автори на учебни помагала да не злоупотребяват с предоставената им възможност за свободно разпространение на учебни помагала и подканиха учителите да подбират внимателно материалите с които ще работят учениците им.