Рухна гимназия в Казанлък

Рухна гимназия в Казанлък


Сградата на гимназия в град Казанлък е сериозно увредена след строителни дейности в близост до учебното заведение. Вчера около обяд се срути стена от първия етаж на сградата. Около 17 часа обаче последва второ срутване, което засегна източното крило на сградата.

Става въпрос за сградата на ПМГ „Никола Обрешков“. Преди около 10 дни в нейния двор започна строителство на Националния център по природо-математически науки. Сградата на училището е строена през 1900 година, достроена е през 1960г, а през 2009 е извършен основен ремонт, както и топлоизолация. Строителството на новата част е финансирано от МОН. Новата сграда трябваше да бъде в съседство на гимназията и да е свързана с топли връзки с нея.

Около обяд на 22 юни рухна стена на първия етаж на сградата, непосредствено до изкопа за основите на новото здание. Всички ученици бяха евакуирани от сградата, а учебните занятия за деня отменени. На място пристигнаха специалисти по строителство които започнаха оглед и установиха, че няма опасност от последващо срутване. От фирмата изпълнител на строежа, пък се оправдаха с плитките и слаби основи на старата сграда, но все пак поеха ангажимент да отстранят щетите. За щастие няма пострадали ученици, учители или строители тъй като стаята, чиято стена е рухнала се използва за склад.

Междувременно за по-голяма сигурност учебните занятия от сградата на ПМГ „Никола Обрешков“ бяха преместени в съседни училища – 8a, 8б, 11а,11б, 11в, 11г клас в сградата на ОУМати Болгария“ от 7.30 часа, а 8в,8г, 9 и 10 клас в сградата на Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ от 13.15 часа.

Строителите започнаха обезопасяването на района и се подготвяха за укрепителни дейности. Около 17 часа обаче последва второ, по-сериозно срутване. Тъй като пропадналата по-рано стена е била носеща за конструкцията на сградата, плочата между първия и втория етаж етаж не издържа на натоварването и пропадна, а заедно с нея се срути и стената на втория етаж и плочата на третия етаж, както и част от покривната конструкция. Строителите и властите увеличиха периметъра за сигурност, като затвориха и улицата която преминава покрай сградата. Строителната фирма е поела ангажимент да осигури безопасността в района.

В момента текат огледи на сградата от специалисти, които да предложат мерки за укрепване на останалата част от сградата и да проектират изграждането отново на разрушената част, както и да се прецени как да продължи изграждането на центъра за природо-математически науки.

Ясно е, че тази учебна година математическата гимназия ще завърши в посочените по-горе сгради. Не е ясно обаче, дали щетите ще бъдат отстранени до края на лятната ваканция.