Рекорд – 217 желани паралелки за кандидатстване след 7 клас.

Рекорд – 217 желани паралелки за кандидатстване след 7 клас.


Ученичка от София постави своеобразен рекорд. В молбата си до регионалния инспекторат за участие в класирането за прием в елитните гимназии след 7 клас кандидат-гимназистката е попълнила цели 217 желания за паралелки в които да бъде класирана. Това стана ясно, след като от МОН обявиха резултатите от кандидат-гимназиалната кампания.

Най-любопитното е, че тя е приета още в първата паралелка, която е заявила.

Миналата година ученик се похвали във Фейсбук, че е приет по 26 желание в столична гимназия. На въпроса колко е написал той отговори съвсем нормално – 55.

Стана ясно, че за съжаление ще бъдат закрити цели 25 паралелки в училища в София. Незаети паралелки има и в Пловдив и Варна.

В момента тече записването на учениците класирани в първия етап. То ще продължи до 30 юни. Записването става в училищата в които учениците са приети. Ако ученик, който не е приет на по първо желание желае да участва във второ класиране, той трябва да подаде съответните документи в училището в което е класиран. Той ще запази класирането си в него и ще получи шанс за прием в паралелка която предпочита повече.

Учениците които не са приети в нито една паралелка продължават автоматично на втори етап на класиране.

Най-нисък традиционно е интересът към професионалните гимназии. В част от училищата кандидатите са недостатъчни дори и за сформирането на една паралелка.

Най-висок е балът за прием в математическите гимназии. От тях на първо място се нарежда СМГ, където последният приет ученик има бал 34,392.

Най-много кандидати има за Втора Английска Гимназия в София. Най-желаната паралелка пък е във Испанската гимназия.

Второто класиране ще бъде обявено на 4 юли. Приетите в този етап ще могат да се запишат от 5 до 7 същия месец.