Предимства и недостатъци на професионалните гимназии

Предимства и недостатъци на професионалните гимназии


Професионалните гимназии в България са наистина много. Те обхващат редица направления на бизнеса и могат да бъдат много полезни на учениците за напред. Защо обаче хората понякога изпитват смесени чувства към тях? В тази статия ще разберем. Нека разгледаме предимствата и недостатъците на професионалните гимназии!

Предимство №1. Добре развит кариерен път! Професионалните училища дават възможност на учениците да придобият и практикуват умения, които са нужни за определена професия. За разлика от стандартната обучителна програма, тук се залага на практически умения, а не само на теоретични знания и умения за проучване.

Ако един човек премисли добре с какво иска да се занимава, той може да учи в професионална гимназия, за да подпомогне развитието си. Излезеш ли от такава с хубава диплома и, ако училището е реномирано, работодателите знаят, че си на ниво. Да, едва ли ще имате уменията на професионалисти в областта, но основите ще са във вас, а те са най-важни. След завършването на ПГ може да продължите обучението си в университет по специалността. Допълнително ще практикувате уменията си, ще станете и майстор-теоретик в областта на своята професия.

Недостатък №1. Потенциал за грешка. Ако не изберем правилната професия, която искаме да практикуваме за напред, много вероятно е да загубим няколко години. Ако не сме наясно с това какво ще работим, то по-добре е да завършим гимназия, в която ще имаме богата обща култура и потенциал за старт в различни браншове, макар и загубили възможността за по-ранен старт с ПГ.

Предимство №2. В професионалните неща се учат неща, които реално се търсят. Обикновено гимназиите се профилират в дадена посока – дали ще е нещо свързано с дървообработка, бизнес, механика или каквото друго да било, то ще е съобразено с нуждите на конкретния бизнес. Често преподавателите ще са хора от именно този бранш, знаещи какво се случва на практика. Бихме приравнили професионалните школи с чиракуването – някой, който е добър в работата си има нужда от помощник и решава да го обучи. Струва си да опиташ!

Недостатък №2. Нехайството на МОН. Можем да кажем, че качеството на професионалното образование зависи само и единствено от качеството на преподавателите. Министерството на Образованието не обръща достатъчно внимание на професионалните училища. Програмата в доста случаи може да не е никак ефективна. Тук е ролята на преподавателя, който може да направи отклонение и да отвори очите на учениците си по начин, който е идеален и за двете страни.

От много време чакаме реформата в образованието, която ще види истинския потенциал на професионалното образование. Трябва да има повече взаимодействие с бизнеса на високо ниво – да се уреждат много практики, да се използват професионалисти за обучението на децата и прочие. В някои училища това е така, в някои обаче не е.

Предимство №3 Учениците ходят с интерес на училище! Когато един ученик знае с какво иска да се занимава и започне да се занимава с него още в училище, това е най-добрият вариант. Обучението съвпада с неговите интереси и той се потапя надълбоко в процеса. Учениците с удоволствие ходят на практика и се учат на различни неща, с удоволствие учат и нещата на теория, защото пряко ги интересуват. През основното си образование те са научили достатъчно общи знания и са избрали прекрасния момент да се специализират на по-високо ниво в дадена област. Това им дава по-голям шанс за намиране на хубава и обичана работа след завършването, както и за придобиване на по-голяма образователна квалификация.

Недостатък №3. Учениците НЕ ходят въобще на училище. Ето това е сериозен проблем на този ти образование. В някои училища нещата са много разпуснати. Учениците ходят съвсем рядко на училище, не учат въобще, посещават единствено практическите часове. Това донякъде е позитив, защото в нормалните гимназии някои деца не ходят и толкова. Въпреки всичко смятаме, че е редно нещата да се организират на ново. Не трябва да има такива учебни заведения. Ясно е, че не всички ученици имат голям академичен потенциал, но със сигурност при една преработка на програмите в ПГ техния интерес може да се задържи с повече практически обучения и реални практики в бизнеса. Така учениците ще видят своя потенциал и потенциала на своето училище и ще премислят поведението си.