Ползите от образованието



Знаете ли, че хората с по-голямо образование се възползват от редица облаги за себе си и близките си. Научно доказано е, че хората, които продължават образованието си след като напуснат гимназията, печелят много повече пари от останалите. Освен това те автоматично получават навици на по-здравословен живот с по-малък риск от заболявания.

Няма да наблягаме на проблемите, с които се сблъскват необразованите, защото те са очевидни за всички. Помислете си, колко хора има в обкръжението ви, които са се провалили. Сигурен съм, че имената, за които сещате не са 1-2 и сто процента, причината за някой провал е именно липсата на образование.

Нека погледнем и на университета, като нещо междинно. Между живота като дете и истинския живот. В университета започвате да живеете лека полека самостоятелно, но все още имате към кой да се обърнете за помощ. Започвате да си поставяте свои истински цели и да правите своите постижения, да водите своите битки. Ако се откажете от допълнителното образование, прекалено бързо ще се сблъскате със суровите истини на живота и повярвайте, те са много повече, ако нямаш никакво образование.

Сега нека започнем по същество. Ще ви представим няколко факта, така че сами да направите изводите за себе си. Струва ли си да учим или не?

– Заетостта на завършилите и нивото на тяхното заплащане.
Парите са главна цел в живота на много от нас. Ето за това първият признак, по който ще измерим позлата от образованието са именно те. Във всяка страна, колкото е по-високо нивото ви на образование, толкова повече пари ще получавате. Във щатите, четири години в колеж, които тук се явяват като бакалавър в университет, ще ви носят по 15,2% възвръщаемост на инвестицията, всяка година. Покупателната способност на човек завършил средно училище и човек завършил университет с магистърска степен, понякога може да надвишава 4-5 пъти. Освен това, при липсата на образование, със всяка изминала година става все по-трудно да си намерите работа, която да задоволява нуждите ви. Докато, ако сте завършили сте само на няколко интервюта от финансовата сигурност. Безработицата във страната ни като цяло не е никак малка, но знаете ли, че за хората с образование, които са направили добър подбор на специалност, тя е почти нулева.

– Образованието ще ви накара да инвестирате в себе си и да живеете по-добър живот.
По-големите ви доходи ще доведат до по-големи инвестиции в пенсионни фондове, в неща, които ще ви носят възвращаемост и ще трупат печалби, в различни застраховки и фондове, които ще гарантират хубавия ви живот. Няма да се притеснявате от възможните неприятности, които могат да се изправят пред вас. Хората, които изкарват повече пари, отделят повече пари за самоусъвършенствате. Ако използвате парите си достатъчно добре, само няколко години след завършването, ще имате такива квалификации и умения, че да нямате проблем с парите си до края на живота. Образованието ще ви даде възможност в по-късен етап да създадете спокойно семейство, което да изхранвате със собствените си възможности. Това, което може да направите зависи само от въображението ви. За умните хора, всички врати се отварят. След някоя друга година ще имате деца, на които ще можете да осигурите прекрасен дом и също толкова хубаво образование. Вашият успех ще даде начало на успеха на едно поколение.

Автор: Даниел Маринов