От няколко дни родители нощуват пред училищата

От няколко дни родители нощуват пред училищата


Истерията около записването на първокласниците в училищата отново започна, като тази година тя е в особено големи размери, тъй като се записват децата родени през 2007г, когато бе отчетена рекордна раждаемост и в страната бяха родени над 76 000 бебета. Това води до силна конкуренция сред родителите, желаещи да запишат своите деца в най-желаното от тях училище.

От вечерта на 5 Януари, най-вече пред столичните училища родителите се редят на опашки и създават организация за запазване на реда, за да може да запишат навреме децата си в желаните паралелки. Родителите разказват, че започват да се събират в 3 часа пред училищата и единственото което ги крепи са чаят и кафето.

В повечето училища през изминалите 2 дни са подадени повече заявления, отколкото е приемът на учебното заведение, за това са въведени критерии, които да определят кои деца ще бъдат записани в съответното училище, като обаче при равни точки се избира дете с по-преден входящ номер на заявлението за записване, което е и основната причина за създалата се обстановка.

Признаците по които се определя дали детето е подходящо за съответното училище са адресната регистрация, месторабота на родителите, както и това дали детето има брат или сестра която се обучава в същото училище.

Част от училищата са решили да започнат кампанията по записване на първолаците през априлската ваканция, тъй като в училищата няма да има ученици и записването ще бъде по спокойно, но това допълнително изнерви родителите които искаха да подадат заявления на няколко места.

След като излезе първото класиране се очаква да има и второ, допълват от инспекторатите по образованието, тъй като е възможно едно дете да получи право да се запише на няколко места.