От МОН отказаха да допуснат дете до олимпиада, тъй като не посещава училище.

От МОН отказаха да допуснат дете до олимпиада, тъй като не посещава училище.


Скандалът започва през миналата година, когато детето от Смолян – Божидар Пламенов Маринов се явява на зимните състезания по информатика провели се от 1 до 3-ти март във град Велико Търново. Там детето печели първо място с общо 296 точки от 3 задачи, от които могат да се съберат общо 300 точки.

Божидар, който тогава е на възраст за 6 клас е регистриран за участие в състезанието от родителите си, като до организационния комитет, като учебно заведение е подадено „CLASS USA“, тъй като детето не посещава редовни учебни занятия, а се подготвя в домашна среда от майка си, която е програмист, по учебни програми от САЩ. На въпросното състезание детето се класира първо и бе наградено от МОН и РИО Велико Търново с грамота и медал, но по-късно те са му отнети и първото място е присъдено на класиралия се втори Борис Велковски от Плевен. Решението за отнемането на първото място се взима от МОН, след като става ясно, че детето не посещава училище.

Освен това Божидар не е допуснат и до националния кръг на ученическата олимпиада по информатика, въпреки че е събрал необходимия брой точки на областния тур. Тогава скандалът не добива популярност, а решенията са взети от министерството на образованието и националната комисия по информатика.

На Есенния турнир по информатика провел се в края на ноември 2013 детето, което трябваше да се яви в състезателна група С(7-8 клас), според възрастта си отново не бе допуснато до участие.

След като Божидар не бива допуснат и до общинския кръг на олимпиадата провел се на 5 януари, майка му решава да потърси БТВ и да представи публично проблема, който провокира и написването на тази статия.

Проверка на obrazovani.info показа, че детето не се допуска до участие, тъй като в регламента на националната олимпиада за 2014 ясно е записано, че в състезанието се допускат ученици от 4 до 12 клас разпределени в 5 състезателни групи, докато Божидар няма клас и тъй като не посещава училище той не е и ученик. Националната комисия е твърдо на мнение, че допускането на детето до състезанията и олимпиадите е в разрез с регламента приет от МОН.

Причините по които майката не записва детето на училище не са известни. Тя твърди, че училищната среда в България е деградираща в нея място за обучение на характера няма. В репортажа, тя също така твърди, че в училищата „няма вида социализация, която ние си представяме”.

Оказва се, че детето комуникира със свои връстници единствено по Интернет, чрез програми за директна комуникация. В това майка му не намира нищо против и го намира за по-ползотворно от комуникацията в училище.

В момента детето се подготвя вкъщи по американски програми, като амбициите му са да кандидатства в университети в САЩ.

Трябва ли ученици, които не са записани редовно в държавно или частно училище да бъдат допускани до участие в национални състезания и олимпиади?

  • Да (78%, 14 Votes)
  • Не (22%, 4 Votes)

Общо гласували: 18

Зареждане ... Зареждане ...