Окупации на университети – ЗА или ПРОТИВ

Окупации на университети – ЗА или ПРОТИВ


Вече четири университета са окупирани от студентите си. Това са Софийския университет, НАТФИС, НБУ и Великотърновския университет. Първи бяха студентите на Алма Матер. От няколко дни те са се барикадирали в сградата на ректората и допускат само определени хора в нея. Днес дори там не се проведоха учебни занятия, като не е даден срок до кога това ще продължи. Студентите твърдят, че окупацията ще бъде безсрочна или по-точно докато правителството не подаде оставка. От 28.10.2013(днес) под окупация е и Великотърновският университет. Студентите от него излязоха със специална декларация в която обявяват, че подкрепят връстниците си от София и настояват за оставка на правителството и промяна на политическата система в страната. По една аудитория е окупирана НАТФИС и Нов Български Университет Възпитаниците на други университети се канят да ги последват. Студенти от Медицинската Академия издигнаха лозунги в подкрепа на протестиращите студенти студенти от Пловдивския Университет също се канят да окупират аудитории от сградата. Преподавателите подкрепят студентите, като в НБУ дори символично предадоха ключа от аудиторията на студентите.

Всичко започна след като студенти от СУ решиха да окупират 272 аудитория в знак на протест срещу преподавателя им и председател на Конституционния съд (КС) проф. Димитър Токушев, след спорното решение на КС за връщане на Делян Пеевски в народното събрание. В последствие исканията на студентите прераснаха и в желание за оставка на правителството на Пламен Орешарски. В началото беше окупирана само една аудитория, но вече цялата сграда на СУ е под контрола на студентите и в нея не се провеждат учебни занятия, а акцията на студентите на СУ се пренася и в други университети.

Днес министъра на образованието излезе с позиция против окупацията и допълни, че не бива учебния процес да се нарушава по този начин, но студенти и преподаватели не се съгласиха с проф.Клисарова и отказаха да прекратят окупацията, като заявиха, че това е единственият начин те да бъдат забелязани, а исканията им чути.

Дали протестът е правилен или не може да прецените Вие. obrazovani.info не цели да налага мнение на читателите си и не заявява подкрепата си нито за правителството, нито за протестиращите. Целта на сайта е да съобщава новините за образованието в страната и чрез тази статия се стремим да предадем актуалната обстановка от протестите в страната.