МОН започна проверки за фиктивни ученициОт образователното ведомство са започнали проверки по училищата срещу записване на фиктивни ученици с цел източване на бюджета или с цел издаването на фалшиви дипломи.

„Проверките ни ще продължават. Със заповед на министъра ще се извършат проверки на всички училища, предлагащи неприсъствени форми на обучение“, сподели Лазар Додев, директор на Дирекция „Организация, контрол и инспектиране“ в МОН пред Нова ТВ. Изказването му бе по повод разкритията на Марин Николов от „Разследване“ за това как се взима диплома за завършен клас без никакво присъствие в учебните часове или полагането на каквито и да е изпити.

Преди време репортер на същата телевизия направи разследване при което се установи, че човек може да вземе диплома срещу по-малко от 1000 лв. Това доведе до директорска оставка и скандал в образованието.

Стана ясно, че миналата година са направени 235 проверки за подобни случаи. В една от тях в пловдивско школо със 130 ученици се оказва, че само 30 от тях посещават редовно занятия, а другите са фиктивно записани.

От училищата се оправдават с това, че учениците са избрали самостоятелна форма на образование. Всъщност такава форма на образование в България има, но тя е предназначена за ученици навършили 16 години и при нея те задължително трябва да положат изпит по всеки учебен предмет залегнал в програмата им.