Криминализират посегателството над учителМинистърът на образованието проф. Тодор Танев поиска посегателството над учители да бъде криминализирано. Независимо дали насилието е физическо или словесно, то трябва да се наказва строго, подчертаха от МОН.

Министерството ще работи заедно с МВР за решаването на проблема. Целта е да се осигури сигурност за ученици и преподаватели на територията на училищата, тъй като инциденти свързани с насилие са често явление. Ще се разглеждат всички инциденти, независимо от това дали насилието се изразява в обида или тежък побой.

Като първа стъпка за справяне с проблема, от МОН са изискали от всички директори на учебни заведения, сведения за всички случаи на насилие на територията на поверените им училища, от началото на учебната година.  Всички данни са получени и в момента се обработват от експерти на министерството.

Друг проблем на който МОН съвместно с МВР търси решение е разпространението на наркотици в училищата. Според министър Танев проблемът е пренебрегнат през последните години, което води до неговото задълбочавате. Все още конкретни мерки не са предприети.