Край на извиняването на отсъствия с медицински бележки

Край на извиняването на отсъствия с медицински бележки


Медицинската бележка ще остане в историята. Това заяви пред БНТ зам.-министърът на образованието Диан Стаматов. Целта на промяната е да се спре фалшификацията на медицинския документ, която е масова практика сред учениците желаещи да пропуснат учебни занятия.

Десетки поколения с умиление помнят как през ученическите години са получавали извинение на отсъствията от час с помощта на малката зелена бележка издавана от лекарите при нужда от домашно лечение. Сега тя ще остане в историята. Отсъствията по медицински причини ще продължат да се уважават от училищата, но доказването им ще става чрез представяне на амбулаторен лист за преглед, в който в полето за лечение е записана необходимост от домашно лечение.

От министерството заявиха, че фалшификацията на бележките е зачестила през последните години и е време тази порочна практика от страна на учениците да се прекрати. Практиката за даване на фалшиви бележки масово започва след като учениците завършат началното училище и преминат в 5 клас, тъй като учителите подържат доста по-малък контакт с родителите в по-горните класове. От МОН заявиха, че в някои области на страната фалшифицирането на медицинската бележка е доста по-често явление, като рекордьор в това отношение е област Враца.

Всеизвестен факт е, че самата бележка е типова бланка по образец на Министерството на здравеопазването и един кочан от 100 броя може да се намери в книжарниците на цена до 1 лв. За бягащите от час обаче тя става много по-ценна ценна след като е подписана и подпечатана от лекар. През годините учениците са измислили всевъзможни начини за сдобиване с заветната хартийка. От симулиране на заболяване, през заплащане на лекар за издаване на фиктивен документ, до закупуване на празен кочан с бланки и подпечатването му с печат копие на този на някой нищо не подозиращ лекар. Често учениците изработват сами печата, тъй като фирмите за изработка на клейма не биха се съгласили да направят фалшиво такова.  Покрай подмяната на малкия документ по-изобретателните ученици научават и научните наименования на множество болести. Така по-лесно могат да заблудят класния си ръководител, тъй като „диагнозата“ им не е винаги най-популярното заболяване сред бегълците от час – остра вирусна инфекция(ОВИ). Не липсват и куриози, като учениците се опитват да се извинят със грешна диагноза, но те веднага биват хванати от преподавателите и медицинските бележки. Най-находчивите пък сдобивайки се с фалшив печат и малко познания по медицина и латински развиват истински бизнес подбивайки цените на лекарите които също заработват издавайки фалшиви бележки. Цената на една бележка на черно варира между 5 лв. ако е издадена от лекар и 1-2 лв. ако е фалшифицирана от ученик. Кратко проучване в Интернет показва, че един ученик продаващ фалшиви бележки може да си изкарва достатъчно пари за да покрие по-голямата част от дневните си разходи.

С въвеждането на изискването за представяне на амбулаторен лист при извинение на отсъствията тази практика ще бъде преустановена, тъй като реквизитите които се попълват от лекарите при издаването на такъв документ са много повече от тези в медицинската бележка. Също така медиците са задължение да пазят копие от всеки издаден такъв и достоверността му може да се провери много по-бързо и лесно.

За момента промяната не засяга бележките от родител, с които родителите имат право да извинят децата си от отсъствие до 3 учебни дни за всяка учебна година. От министерството обаче ще следят ситуацията около тях и ако учениците започнат да злоупотребяват с тях, ще бъдат въведени реформи и в това направление.

This article has 1 comment

  1. […] ведмство се заеха да прекратят практиката – отсъствия да се извиняват само с медицински бележки, които се подменят лесно, сега експертите по […]