Клисарова призна, че делегираните бюджети са били грешка.Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова призна пред сутрешния блок на БТВ, че делегираните бюджети са грешка и че се предвиждат допълнителни пари за всички училища.

Това ще стане, като в схемата за финансиране на учебните заведения се предвиди базова сума, която не зависи от броя на учениците в училището. Според проф. Клисарова разпределението на бюджетите на училищата спрямо учениците води до понижаване на качеството на учебния процес в по-малките учебни заведения и до допълнителното намаляване на средствата за тях поради отлива на ученици.

От интервюто стана ясно, че ще бъдат отпуснати и допълнително средства за училищата в смесени райони, както и че ще бъдат подпомогнати учениците със специални образователни потребности.

Министърът на образованието коментира и проблема с ниските заплати на учителите, като каза, че те зависят и от директорите на училищата. Тя допълни, че се предвиждат допълнителни средства за педагозите които пътуват в отдалечени населени места.

Проф. Клисарова завърши с това, че „До края на януари се предвижда новият Закон за училищното образование ще влезе за обсъждане в пленарна зала и ще бъде гласуван.Трябва да има реформа, ако не искаме да имаме лоши резултати. Ще има и електронни учебници, за намаляване на обема на ученическите раници“.