Как да възпитаме децата си, за да бъдат добре образовани?

Как да възпитаме децата си, за да бъдат добре образовани?


За никого не е тайна, че истински качественото образование следва да подготвя не само отличници, но и личности, които ще успеят в живота.

Така например преуспялата бизнесдама Дани Джонсън, майка на 5 деца и спечелила своя пръв милион едва на двадесет и три, след като е била без дом на двадесет и една, споделя тайните на доброто образование. То трябва да бъде не просто непосилно бреме от често ненужна информация, а възпитаващ цялостен процес, в който всяко дете израства и става способно да следва истински мечтите си.

Заветната цел е необходимо да бъде формулирана възможно най-рано

Известно е, че богатите хора разбират много по-лесно какви точно цели следва да гонят техните деца. Те подготвят децата си за бъдещи абсолвенти на Харвардския университет, или топ мениджъри на бъдещето, лекари, които ще спасяват човешки живот, или дори президенти, които ще променят живота на народа си… По абсолютно същото време всеки обикновен човек създава и след това обучава и възпитава своето дете с опасенията дали ще има късмет, ще му провърви ли в живота, ще успее ли наистина.

Дани Джонсън дава пример със семейство издатели, в което едно от децата не искало да учи и въобще нямало и идея какво да направи със своя собствен живот. Бащата го праща за 7 дни на работа в приют за бездомници – без абсолютно никакви средства. Само след седмица синът му се завръща, както се досещате, коренно променен, с огромно желание да учи и да взема дейно участие в бизнеса на семейството.

Учете децата от малки да обичат работата

Ако децата ви виждат най-щастливи в петък, ако коментирате пред тях, че мразите своята длъжност, с тази позиция вие още отрано ги учите, че работата е едно непосилно и неприятно задължение. А нищо без труд не се постига на този свят. Затова е изключително важно децата ви да се научат отрано да приемат и да вършат съвестно дори работа, която не им харесва особено – това доказано ще развие техния характер, дисциплина и воля. Защото, ако правят единствено това, което им е забавно, на какво всъщност се научават и има ли полза от подобно образование и възпитание?

Не бъдете банкомат за своите деца

Осигурете на децата си само най-необходимите вещи. Подтикнете ги със собствени усилия да реализират извънредните си желания. Така те ще разберат истинската стойност на парите.