Как да се справим с първокласник?

Как да се справим с първокласник?


Етапът от развитието на детето е изключително важен и това разбира се е от голямо значение, както за него, така и за неговите родители. Един от най-трудните през дългия период на израстване е моментът, когато то тръгва да ходи на училище. Неслучайно този момент носи толкова щастие, колкото и множество неизвестни за всички около ученика.

Какво се случва?

Когато детето е свикнало ежедневието му да се изразява в това да играе на воля и да ходи на градина, където всичко също е свързано само с игра, нещата са лесни. Идва периодът, когато детето става на 7 години и тогава е нужно да затвори за първи път една страница в живота си и да започне нова. Започването на първи клас може да се сравни със спирането на памперсите или започване на самостоятелно хранене, но това се отнася за родителите, защото изброените са били само факт за родителите, а детето не помни тези промени. Тръгването на училище е нещо ново и непознато за всяко дете и един от първите съзнателни спомени, които остават у децата от тяхното детство. Именно заради това трябва да имаме търпение и правилен подход, за да подготвим детето да приеме ходенето на училище и изграждането на някои навици, свързани с ученето, да станат лесни за усвояване.

Как да подготвим детето за промяната?

Вярно, е че сега има пред училищна група в детската градина, където възпитателите се стараят да подготвят нашите деца за случващото се. Но нека бъдем реалисти, когато изкараме детето от неговата зона на комфорт и го пратим в една не толкова позната за него то се чувства само и се страхува какво се случва. Това разбира се продължава един определен период, докато опознае децата и учителката. За да бъдем полезни на детето с цел да се адаптира, трябва да му обясним следните неща:

  • Говорете всеки ден с вашето дете за училището, като се постараете да му покажете дори и сградата, където ще учи. Така мястото няма да му е толкова ново, когато отиде на първия учебен ден.
  • Обяснете му, че там също има много деца, отново ще има време за игра и разходки. Трябва да знае, че ще има отговорности, но това не означава, че вече няма да играе и да се забавлява. За децата е най-трудно да се откажат от свободните игри и да започнат да залягат над уроците.
  • Представете му примерни уроци и задачи, по възможност дори отделяйте по малко време всеки ден преди да започне училище, за да разбере детето какво го очаква там.
  • Излезте заедно на така задължителния и нужен пазар, където детето само да избере своите първи тетрадки, моливи и други нужни ученически пособия. Това е един вид забавление, с което пък ще покажете на детето, че вече е голямо и му имате доверие.
  • Обяснете му, защо е нужно хората да учат и за какво служи образованието, така ще знае за какво ходи всеки ден на училище.

Преди всичко вашето дете е на прага на нов етап от живота си. За него това е нещо ново и непознато и има нужда от вашата подкрепа, само така то ще премине през този етап по-лесно и с желание всяка сутрин ще тръгва на училище.

 

Уникални статии за вашия сайт: Content Market