Как да подготвим децата за новата учебна година

Как да подготвим децата за новата учебна година


Началото на учебната година е много стресов период за децата, особено за учениците от начален етап и децата в детските градини. Често това води до отслабване на Няколко са факторите които могат да навредят на здравето на нашите деца в началото на учебната година. Това са:

Рязката промяна в дневния режим

През лятото децата спят до късно, нямат ангажименти и заедно с родителите си определят ежедневието си и ритъма на живот. През учебната година това състояние рязко се променя и се налага ранно ставане, особено за учениците първа смяна, които учат далеч от дома. Това означава край на стоенето до късно, тъй като ставането става невъзможна мисия. Лягането рано от даден ден обаче не е толкова лесна задача дори и за отговорен възрастен, а какво остава за малчуган пълен с енергия. За това промяната на дневния режим трябва да стане плавно.

В дните преди ваканцията започнете да подготвяте детето за предстоящата учебна година. Започнете да го слагате да си ляга все по-рано, така че в крайна сметка то да си ляга и заспива поне 9-10 часа преди часа на събуждане който сте избрали за подходящ.

Недоспиването може да се изразява само в трудно събуждане сутрин, но не бива да се подценява. То може да доведе до обща отпадналост, раздразнителност, а при някои деца и до хиперактивност. Освен това имунната система отслабва при хронично недоспиване. Също така обмяната на веществата и растежа се извършват предимно вечер, което може да забави развитието на децата.

Ето и някои ориентировъчни насоки от колко часа сън се нуждае детето според възрастта му:

  • от 6 до 12 м. – около 3 ч. през деня и 11 ч. през нощта.
  •  от 1 до 3 г. – около 10 – 13 ч. на денонощие.
  •  децата от 3 до 5 г. спят между 10 и 12 ч. на денонощие, като предимно спят през нощта.
  •  от 6 до 9 г. – около 10 ч. сън вечер.
  • тийнейджърите се нуждаят между 8 и 9,30 ч. на вечер.

Не на последно място, учените са категорични, че децата които спят повече имат по-висок успех в училище.

Събирането на група хора за дълго в затворено помещение

За съжаление, учебните занятия се провеждат в общи помещения и това носи своите позитиви и негативи. Разбира се, освен за придобиване на знания, училището и детската градина са необходими за придобиването на социални умения. Събирането на голяма група от хора в затворено помещение обаче води до по-лесното разпространение на вируси. Ефекта се засилва и от отслабената имунна система на децата заради стреса в училище.

За съжаление за този проблем няма ефикасно решение, но следните няколко мерки могат да помогнат за справянето с него:

Подсилете имунната система на детето преди старта на учебната година. Било то с прием на повече плодове, разходни на въздух или прием на имуностимуланти.

Дайте на детето мокри кърпички и дезинфектант за ръце с които то да почиства ръцете си поне няколко пъти дневно.

Научете детето да проветрява редовно класната стая. Редовното проветряване на класната стая води до влизане на свеж въздух. Освен че кислорода подсилва мозъчната дейност, честата му подмяна води до намаляване на микробното съдържание.

Съветвайте детето по възможност да избягва контактите с болните деца. Разбира се тази мярка не е много хубава, тъй като временното неразположение не е причина за отбягване на дадено дете, но в крайна сметка родителите му не трябва да го изпращат на училище болно.

Стреса от предстоящите изпитвания и контролни

Училището е силен стресов фактор. Много деца не успяват да се адаптират бързо към промяната в ежедневието настъпваща на 15 септември. Учителите също започват много бързо да натоварват децата с входящи тестове и нови знания и това води до засилване на проблема. Методите за справяне с него са строго индивидуални. Някои родители неглижират проблема, други пък стигат дори до там, че водят детето на психолог. Той често може да даде правилни насоки, но не е гаранция за решаване на проблема, тъй като децата могат да примат грешно терапията и да задълбочат проблема си. Най-важното е родителите да не натоварват детето от първия ден. Даването на свобода в началното на учебната година не е нищо лошо. Няма нищо фатално ако домашното не се напише веднага след училище, а 2 часа по-късно. Важното е това да се случи. Също така не записвайте детето на всички възможни кръжоци от първия ден. Нека то самото да избере с какво иска да се занимава в свободното си време. Ако вие държите на някое занимание, то не насилвайте детето да се занимава с него от началото на учебната година. В повечето случаи това може да стане и няколко седмици по-късно. Така натоварването ще се натрупа плавно, а не изведнъж. Така детето ще може да се адаптира по-успешно.

Тежките раници

За съжаление през последните години учебниците и  помагалата по които работят учениците стават все повече и по-тежки. Това затруднява децата много в пренасянето на тежките учебници. Все повече училища биват оборудвани с шкафчета в които децата да съхраняват учебниците си и други лични вещи. За съжаление не навсякъде има тази екстра. Ако нямате възможност да помагате на детето си с носенето на ученическата раница, трябва да изберете подходяща раница, която да не изкривява гръбнака.

Заложете на класическата раница с две презрамки, без тежки механизми с колелца или такава, която се премята през едното рамо.

Раниците с колела са много скъпи. Освен това механизмът ги прави с няколко килограма по-тежки, което има голямо значение, особено при учениците от начален етап. Тъй като не винаги има възможност за придвижване чрез колелцата, механизмът може често да се оказва по-скоро минус, отколкото плюс.

Раниците с едно рамо са непрепоръчителни, тъй като при тях тежестта не се разпределя равномерно, което може да доведе до изкривявания на гръбнака.

Наблюдавайте стойката на детето и ако забележите някакви промени, незабавно потърсете неговия педиатър, който да ви помогне.

Продължителното седене и намаленото движение

За съжаление на учениците, а и на родителите и лекарите, учебните часове са 40 минути, а междучасията само по 10. Това води до намаляване на движението от страна на детето, което до скоро е прекарвало целия ден в игра и разходки. За това е много важно в свободното му време то да извършва движение, тъй като застояването води до редица здравословни проблеми.

Добро решение на този проблем е да запишете детето на спорт по негов избор. Ако няма такава възможност е добре то да прекарва поне 1 час на ден в разходки с някой от родителите. Също така е добре да се организират походи в почивните дни. Дълга разходка из близка планина или гора съчетана с пикник е чудесно семейно занимание.

Промяната в храненето

Със започването на учебните занятия и промяната в режима се променя и диетата на учениците. Често те обядват в училище, което носи своите особености. Някои училища разполагат със столове, други осигуряват кетъринг за учениците, а трети не предлагат нито една от тези услуги.

Лошото хранене може да доведе до отслабване на имунитета, липса на витамини, затлъстяване, отслабване или много други проблеми.

Ако училището има стол или кетъринг, менюто често е съобразено с изискванията за здравословно хранене, което е добре за децата.

Ако вие трябва да осигурите обяда на детето трябва да внимавате много. Най-добре е да изпращате обяд приготвен от вас. Често обаче децата отказват да ядат домашно приготвената храна и искат да си купуват такава сами. За съжаление в магазинната мрежа и училищните лавки се предлагат много нездравословни продукти вредни за здравето на децата.

Трябва да обясните на децата кое е полезно и кое не, но в никакъв случай да ги ограничавате, защото това само ще усили желанието им за консумация на нездравословни храни. Обяснете му и му покажете, че здравословната храна е също толкова вкусна. Разнообразявайте обяда и така детето ще свикне с домашната и здравословна храна.

 

Желаем на учениците и учителите успешна нова учебна година.