Как да насърчаваме детската самостоятелност

Как да насърчаваме детската самостоятелност


Добре е да се похвалим, че отглеждаме самостоятелни и способни да се справят с различни ситуации деца.

Няма да е излишно да бъдете спокойни за това, че детето ви може да попита къде се намира тоалетната и да потърси помощ от възрастен в случай, че това се налага.

Как да помогнем на децата да бъдат по-инициативни и да се справят с различни задачи, съобразени с възрастовите им особености?

Започнете от самото начало и не пропускайте възможност да покажете на детето си нежност, уважение и насърчение. Стъпете на сигурна основа и надграждайте! Нека вашата  база бъде основана на максимата, че колкото по-добре се чувства детето в собствената си кожа, толкова по-уверено и способно да се адаптира към различни ситуации ще е то.

Винаги отговаряйте на въпросите на вашите деца. Не забравяйте, че те тепърва опознават света и всичко, което ги вълнува, плаши или ентусиазира може да бъде основа за обучение, дискусия, разговор от който да се извлекат ползи, както за малчугана, така и за вас като родител.

За ваше улеснение ще разясним как можете да насърчите самостоятелността на детето си според възрастта му.

Започваме с крехките 0-3 г.

В тази възраст най-важния дар, който можете да дадете на бебето е да общувате с него. Не подценявайте малкото човече, дори и да не може да говори и едва прохожда. Именно във възрастта от 0 до 3 години малките ви наследници попиват като гъба думи, жестове, модел на поведение, мимики и изражения. Тонът с който говорите, интонацията и изражението ви са ориентир за малкото човече и то възприема вашето настроение и отношение, сякаш притежава невидими антенки. Милите и успокоителни думи му създават чувство за сигурност и го успокояват, живи и весели песнички  го развеселяват и карат да се смее, цветни илюстрации, декорации по стените на детската стая и пъстри играчки развиват сетивата му.

Обяснявайте му всичко, което правите по време на ежедневните ви грижи, разходки, общуване с други хора и със самото бебе. То няма да разбере всяка една дума, но ще успее да се адаптира и да свикне доста бързо с ритуалите по обличане, хранене, миене, приспиване.

Приучете децата над 2 годишна възраст да се обличат и събличат сами, поставяйте му малки задачки, с които би могло да се справи. То може да ви донесе лек предмет, да оправи завивката на леглото, да постави бисквити в купичката си и пр. На тази възраст децата се стремят да имитират това, което правят възрастните и най-вероятно вашето съкровище ще се впусне с удоволствие в това да ви помага.

Не пропускайте похвалите и обнадеждителните изречения, в случай, че детето не се е справило. В никакъв случай не го укорявайте!

Децата на възраст от 3 до 6 години могат да се къпят сами, да подреждат дрехи, книжки и играчки в гардероба и секцията, да участват в домашните дейности като подреждане на масата за обяд, отсервиране, почистване на прахта и т. н.

На деца на възраст от 6 до 9 години можете да позволите повече самостоятелни дейности като пазаруване, прибиране от училище. Не е проблем да оставите детето само в къщи за кратко. Разбира се, важно е да можете да се свържете с него по телефона в случай на необходимост.

Децата на възраст от 9 до 12 години могат да пренощуват една нощ сами у дома, отново при положение, че имате надеждна връзка с тях. Ако детето ви е на тази възраст, можете да му купите мобилен телефон, да му позволите да излиза с приятели. Важно е да поставите правила и граници, които да се спазват стриктно.

Детето трябва да осъзнава, че свободата му се простира в ясни граници и има позволени и непозволени неща, които може и не може да прави.