Грипни ваканции във Варна и Плевен, птичи грип в Бургас.Грипът е засегнал твърде много хора в област Плевен и община Варна. За това здравните власти са се принудили да обявят грипна епидемия. По тази причина от вчера учебните занятия във всички 114 училища в област Плевен. Преустановени са и всички учебни занятия на територията на община Варна, където заболеваемостта е стигнала 236 души на 10 000.

Ваканциите и в двата региона засегнати от вируса ще бъдат слети със срочната ваканция. След това ще бъде взето решение дали учебните занятия ще се подновят или ваканцията ще се удължи.

На територията на област Бургас също остават затворени няколко училища. Те са:
основните училища „Христо Смирненски“ и „Петко Рачев Славейков“ в Карнобат, както и средните училища „Св. Св. Кирил и Методий“, „Христо Ботев“ и професионалната гимназия по селско стопанство и лека промишленост в същия град; основно училище „Христо Ботев“ в Екзарх Антимово; ОУ „Христо Ботев“ в Кликач и началното училище в Соколово.

В Бургас се очаква и специална пресконференция на здравните власти във връзка с открития пеликан който е бил заразен с вируса на птичия грип – H5N1. Не е ясно дали това е единичен случай или може да се говори за огнище на заразата, както и какви мерки ще бъдат предприети.

Пред епидемия е и област Ямбол, но там заболеваемостта не е стигнала необходимите за обявяване на епидемия 220 души на 10 000.

Карта на регионите в които има обявена грипна ваканция може да откриете тук: карта