Днес започва учебната 2017/2018 година. ЧЕСТИТО!

Днес започва учебната 2017/2018 година. ЧЕСТИТО!


Днес е празник за българското образование тъй като започва новата учебна година. За пръв път училищния праг ще прекрачат над 75 000 първокласници. Бройката е рекордна и се дължи на високата раждаемост през 2010 година наброяваща над 82 000 души. За съжаление обаче записаните в първи клас са далеч по-малко от родените, заради емиграцията в чужбина. Първокласниците през тази година са с над 8000 повече от миналата.

Общо училищния звънец ще чуят над 720 000 ученици от първи до 12 клас. Бройката е същата като миналата година, но е с 5 процента по-малка от тази през 2010/2011.

Тъжна е и статистиката за учителите които ще обучават тези ученици. Тяхната средна възраст отново нараства, а делът на младите учители намалява.

За съжаление поради липса на ученици са закрити нови 27 училища. Едно ново отваря врати в Плевен. Това обаче не се дължи на многото ученици в района, а в промяна на наредбите, които забраняват гимназиите да обучават ученици от първи до 4-ти клас. Така езиковата гимназия беше разделена на 2. Новото училище си няма собствена сграда, а ще използва сградите на няколко училища в Плевен. Администрацията му ще е разположена в Езиковата гимназия в града. Училището ще носи името на големия писател Валери Петров.

Както всяка друга година ремонтите в 26 училища закъсняват и ще продължат и по време на учебната година. От МОН и РУО уверяват, че няма да има нито един отменен учебен час.

Интересен е факта защо учебната година започва на 15 септември, а не както в много други страни на първи, както е било и в следосвобожденска България. Промяната е предложена през 1921 година от тогавашния министър на земеделието и е одобрена от правителството на Александър Стамболийски. Причината – прагматична. Тъй като много родители не са пускали децата си на училище в първите дни, защото са имали нужда от помощта им в прибирането на земеделската продукция. Това, макар и отпаднало като дейност в бита на българина, едва ли ще позволи промяната на датата, тъй като тя е залегнала изконно в съзнанието на поколения българи.

 

Екипът на Obrazovani.info пожелава на всички ученици и учители успешна учебна година, търпение, трудолюбие и желание за работа. УСПЕХ!