Днес обувките казват много повече от това, което изглеждаДнес лесно можем да се насладим на качествени немски обувки или скъпи обувки с друг произход от Европа или САЩ. Магазините предлагащи онлайн обувки не са един и два, а в тях все повече мъже и дори жени търсят за себе си качествените мъжки обувки и дамски обувки, които трябва по най-добрият начин да изразяват тях и техния стил. Много от представителките на нежния пол все още предпочитат старомодното търсене на елегантни обувки s.oliver например или качествени зимни обувки caprice в търговските центрове. Тези дами могат да прекарат часове и дори цял ден в издирването на най-подходящите дамски обувки за тях. Оказва се, че обувките могат да кажат много за един човек. Донякъде поговорката „по дрехите посрещат, по ума изпращат” спокойно може да бъде перифразирана на „по дрехите посрещат, по обувките изпращат”.

Психолози и модни критици са стигнали до извода, че ако например вие сте дама, която не може да слезе от обувките на висок ток, то вие сте уверена в себе си и в красотата си и искате да я демонстрирате, като имате нужда от това да бъдете забелязвана. В същото време ако сте от дамите, които носят обувки с открита пета то човек може да се довери на вас, а в същото време няма да оставите нещата да се случват сами, просто защото следите изкъсо всичко около вас.

Ако сте от дамите, които предпочитат комфорта и носят ниски обувки, то при това положение вие вероятно все още сте дете дълбоко в себе си. Това ще се хареса на мъжете до вас, защото им дава шанс да изпъкнат и да се погрижат за вас. Силна сте и целеустремена и предпочитате да правите всичко сама в случай, че любимите ви дамски обувки са ботушите и военните кубинки например. Зад тази груба външност се крие умна жена, която е и много нежна, но трудно допускате някого до себе си.