Детски езиков лагер

Детски езиков лагер


Напоследък все по-популярни станаха езиковите лагери за деца.

Какво представляват те и дали има смисъл да пуснем детето си на такъв?

Детският езиков лагер най-често се провежда през лятото, когато децата са по-свободни и времето е хубаво. Неговата идея е младежите да бъдат откъснати за определен период време от своята среда с цел да практикуват даден чужд език в автентична атмосфера. По този начин освен че се усвояват практически знания и умения за езика, децата се научават и на други полезни за тях навици – да бъдат самостоятелни, да работят в екип, да се изслушват и да се справя сами.

На много места се предлагат различни варианти за езикови ваканции. Някои по-дълги, други по-кратки – на море, на планина, в чужбина. Разбира се, има варианти за различни възрасти, а акцентът е различен за всяка възрастова група.

Основната цел на подобен тип лагери е да осигурят на вашето дете един прекрасен ден сред природата, съчетан с изучаване на езика, игри и забавления под преподавателски контрол. Най-често се избира екип от преподаватели с роден език чужд, за да може да се практикува ефективно езика. Такъв пример е лагерът LuckyKids, който се провежда през юни, юли и август в Апартхотел Лъки Банско. При него в рамките на 2 седмици деца на възраст от 5 до 14 години изучават английски език в добре балансирана програма с много занимания, игри и активности. Обикновено програмата на децата е разделена на три. Сутрин закусват, изучават английски език на закрито, играят навън. После обядват, имат различни занимания на закрито, а ранния следобед са навън. Вечер пък обикновено им се организират забавни програми с помощта на аниматора, за да могат да се забавляват и да общуват помежду си. Всичко това става на английски, за да могат да свикват с езика, да го упражняват и затвърждават.

Много е важна самата обстановка, където се провежда детският езиков лагер. Често такъв тип предпочитани места са хотели, където нямат достъп други туристи, за да не пречат на заниманията на децата и да не нарушават ритъма на самото събитие. Доста често се предпочитат планински курорти, където е много спокойно през лятото, въздухът е чист и няма опасности от коли и излишен шум.

Както стана ясно, детският езиков лагер е много полезен дори за малки деца. Освен че развиват комуникативните си умения по чуждия език и се научават да се справят сами в определени условия, те не забравят езика през ваканцията. Доста често по време на така наречената дупка (това са месеците през лятото, когато децата не ходят на училище) голяма част от тях забравят всичко научено, включително и навиците си за ставане рано, писане на домашни и други. След това през септември им е много трудно отново да влязат в крак. При малките ученици тази драстична разлика от няколко месеца играе голяма роля за адаптацията при училищните навици. Затова детският езиков лагер е изключително подходящ, тъй като ще бъдат на чист въздух, ще научат нови неща, ще затвърдят наученото и преди всичко ще имат едно прекрасно лято, изпълнено със забавления, смях и много знания. Лято, за което ще разказват дълго време. Какво по-хубаво?

И нека не забравяме, че колкото повече ходят на подобни места, толкова повече им се разширява общата култура, научават повече за живота и след това сами искат да се запишат.. Няма по-голямо щастие за един родител от това детето му да е щастливо и само да проявява желание да учи.