700 училища с бюджетни проблеми тази година

700 училища с бюджетни проблеми тази година


Приблизително 700 училища ще имат проблеми със плащането на сметките за отопление и електричество през тази зима. За това алармира Надежда Николчева, говорител на работодателската организация в областта на образованието, предаде вестник „Стандарт“.

Според нея през тази учебната 2013/2014 година училищата изпитват финансови трудности заради увеличението на учителските заплати с 8%. Затрудненията са най-вече са при малките учебни заведения, при които скокът в заплатите е намалил драстично финансовите им възможности. Министър Клисарова беше съобщила, че 9,4 милиона лв за тези училища са намерени, но към момента няма яснота как ще се разпределят и дали изобщо ще бъдат раздадени допълнителни средства на малките училища.

От организацията настояват образователното министерство да изготви подробна статистика, за да стане ясно колко школа ще имат подобни финансови затруднения, тъй като в момента по данни на МОН много малка част от училищата биха имали проблеми. Това трябва да се направи скоро, за да се използва възможността да се насочат средства от актуализацията на бюджет 2013 към закъсалите учебни заведения.