26 октомври ще бъде неучебен ден

26 октомври ще бъде неучебен ден


Министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев издаде заповед с която обяви 26 октомври за неучебен ден за всички училища в страната. Това се налага, тъй като на 25.10.2015 ще се проведат местните избори и националния референдум за електронното гласуване, а повечето избирателни секции са разположени на територията на училищата.

За да не изостават учениците учителите са длъжни да преструктурират учебните планове, като трябва да съгласуват това с директорите, а ако е нужно и със регионалните или националния инспекторат по образованието.

Отменянето на учебния процес в деня след изборите е редовна практика в страната. Това се налага, тъй като училищата трябва да се почистят от изборните материали, тъмните стаички и урните, а на места това не може да стане в деня на изборите, тъй като секционните комисии са заети с преброяването на вота, а и на места изборния ден бива удължен, тъй като пред урните се струпват опашки.

Отмяната на учебните занятия не важи за университетите, яслите, детските градини и частните училища, тъй като на тяхната територия не се сформират изборни секции, а ако все пак има то това е по изключение.