Златните момчета на българската информатика отново с призови места

Златните момчета на българската информатика отново с призови места


Отборът на България по информатика завоюва 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал на провеждащата се тази седмица в Кипър Балканска олимпиада по информатика. Освен това отборът ни се нарежда на второ място в неофициалното отборно класиране като ни изпреварват само състезателите на Румъния. Традиционно първите места се разделят именно между отборите на нашата страна и тези на северната ни съседка.

Отборът на България е в състав:

Христо Венев – 12 клас СМГ – златен медал

Енчо Мишинев – 11 клас МГ Ямбол – златен медал

Александър Кръстев – 9 клас МГ Варна – сребърен медал

Даниел Атанасов -12 клас СМГ – бронзов медал

Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Антон Шиков.

Христо Венев и Енчо Мишинев печелят традиционно златни медали на подобни прояви. В тази надпревара те заеха съответно 2-ро и 3-то място в генералното класиране.

Тази година единственият състезател който реши всички задачи от първия състезателен ден бе Христо Венев. Той ще продължи образованието си в университета „Оксфорд“.

Енчо Мишинев е един от най-добрите състезатели по програмиране в Българската история. Спечелил десетки призови места в национални и международни състезания. Наскоро той спечели и престижния конкурс CodeIT в който победи гуру по програмиране от Украйна.

Александър Кръстев е една от младите надежди на българската информатика. Той е едва 9 клас, но вече се бори наравно с 12-класниците.

Даниел Атанасов също е дете-чудо. Той е един от малкото българи, които са участници в националните отбори на България и по информатика, и по математика.

Състезанието се състои от 2 състезателни дни във всеки от които състезателите имат 5 часа за решаването на 3 задачи от алгоритмичен характер.

В състезанието участваха 45 участници от 11 страни, като домакините от Кипър бяха представени от 2 отбора.

Пълното класиране в състезанието е налично тук: http://michanicos.com:2082/Ranking.html

Следващите състезания в които ще участват националите са Централноевропейската олимпиада и Международната олимпиада по програмиране.

Отборът ни се очаква да пристигне на Летище София в неделя вечерта.

На снимката виждате съответно от ляво надясно – Христо Венев, Емил Келеведжиев, Енчо Мишинев, Александър Кръстев, Даниел Атанасов, Антон Шиков.