Защо детето изпитва неприязън към класната стая

Защо детето изпитва неприязън към класната стая


„Писна ми! „, „Не мога повече“, „Не искам да ходя на училище“ – не са малко децата, които роптаят срещу ученическата си участ. Те се уморяват и страдат от рутината зад четирите стени на класната стая. И макар ние, родителите, да съзнаваме, че не всички учители умеят да мотивират децата, нормално е да се безпокоим и да полагаме максимални усилия наследниците ни да имат добри оценки в училище и да ходят с желание.

Но как да се справим с проблемите? Защо му е досадно? Много могат да бъдат причините за намалената активност и мотивация на детето в училище. Уморено е, ляга късно и не се наспива. Затова и се чувства отпаднало.

Тревожно?! Семейството преживява трудности (безработица, болест, раздяла, смърт…). Или пък детето е угрижено. И изобщо не му е до училище. То може да е завладяно от тревогите, които изживяват всички деца и младежи (пубертет, трудности с приятелите, страх да не разочарова възрастните). Ето защо е необходимо да се говори с него, да му се дава възможност да споделя какво го тревожи.

Случващото се навън или наоколо го интересува повече… Дървото, което се вижда през прозореца, училищният двор, съученик или съученичка, в който/която детето ви е влюбено – всички тези неща са много по-интересни и „важни“ от онова, което учителят разказва.

Досадата цари в класа… Няма нищо по-заразно от скуката. Обикновено ученикът, който се отегчава, се рее в мечти и предава отношението си и на другите. Учениците невинаги разбират какво точно се иска от тях, а учителите пък най-често не успяват да им го обяснят. Когато дъщерята се прибира с четворка на съчинението по литература, майка й веднага се нахвърля върху нея: „Така е, защото не полагаш достатъчно усилия. “ Учителката също я упрекнала: „Не съм доволна от работата ти напоследък“.

Никой обаче не обяснява на момичето с кое точно не се е справило. Дали правописът й куца или не е отговорила конкретно на поставената тема? При това положение тя трудно ще може да поправи слабите си места.

Може би не е на ниво… Детето ви е боледувало много и е отсъствало често от училище. Поради тази причина не може да навакса пропуснатия материал. Всичко това обяснява защо ученикът трудно се справя.

Скучае ли, скучае… Много ученици се оплакват, че не знаят какво да правят. Обикалят от стая в стая, въздишат тежко, нямат желание за нищо. Тогава родителите се чудят какво да им предложат, за да разнообразят ежедневието им. Но знаете ли, бездействието понякога е полезно, тъй като развива творчески способности и въображението на децата, две твърде важни качества, които в живота ще им бъдат изключително полезни, тъй като интелигентността не се изчерпва единствено с наученото от книгите и в училище.