Започва кампанията за кандидатстване в елитни гимназии след 7 клас

Започва кампанията за кандидатстване в елитни гимназии след 7 клас


Започна кампанията за кандидатстване в профилираните и професионални гимназии за ученици след завършен 7-ми клас. Както и през миналата година, максималният бал ще бъде 500 точки, а не 36, както беше до преди две години.

По данни на МОН в София в седми клас се обучават около 10 000 ученици.

Няма да има промяна в начина на провеждане на изпитите по математика и български език.

Максималният бал за класиране вече е 500 точки. Ако ученик не се яви на изпитите или получи слаба оценка, ще може да участва в класирането, но само с балообразуващите предмети от дипломата. В такъв случай максималният бал, който той би могъл да получи ще е 100 точки. Взимат се оценките получени само през 7 клас, а не средната оценка от 5, 6 и 7 клас.

В София в учениците обучаващи се в 7 клас са около 10 хиляди и са с 370 повече от миналата година. Те могат да изберат къде да продължат образованието си измежду 236 профилирани и 147 професионални паралелки. Броят на професионалните паралелки е по-голям спрямо тези които бяха налични през изминалата година. Разкриват се и нови специалности, като например „Балнеолечение“, „Ръководител движение“ ,“Каменоделство“.

Във Враца и Русе броят на професионалните паралелки също бе увеличен. Това се случва по инициатива на МОН, които разработват програми за развитие на професионалното образование. Увеличението на паралелките обаче предизвика недоволство у родителите, които се готвят за протести срещу увеличения брой на професионалните паралелки.

И тази година у родители и ученици интересът към частните уроци е засилен. Родителите коментират, че допълнителните занимания с частни учители струват около 1500 лв на ученик но те предпочитат да отделят сумата, за да могат децата им да получат по-добра подготовка, тъй като считат тази която се извършва в училищата за недостатъчна или недостатъчно добра.

Изпитът по български език е на 21 май, а този по математика – на 23 май. И двата са от 10 ч. На същата дата ще се проведат и държавните зрелостни изпити, но те ще започнат в 8 часа сутринта.