Започна определянето на правилата за прием в първи клас в столицата

Започна определянето на правилата за прием в първи клас в столицата


Училищата в София трескаво се готвят за записването на учениците в първи клас. Педагогическите съвети обсъждат новите правила за прием. Родителите, пък непрестанно звънят в училищата, за да придобият информация за начина по който ще бъдат класирани децата. Тази година се очертава още по-оспорвана битка, тъй като родените през 2008 година, които тази година стават на 7г. бяха рекордно много – 77 000.

Една от идеите които ще бъдат прилагани за първи път тази година е даването на точки за по-малко братче или сестриче. Споде педагозите това означава, че родителите живеят трайно в даден район.

Обсъжда се още и въвеждане на принципа на уседналост, тъй като все по-често се появават родители които променят адресната си реистрация с цел да получат повече точки при класирането в дадено училище.

Критериите от миналите години ще продължат да важат. Най-важните сред тях са – адресната регистрация, местоработата на родителите и наличието на по-голям брат или сестра в същото учебно заведение. С предимство се ползват и родители работещи в системата на средното образование.