Започна новата учебна година

Започна новата учебна година


Днес със тържествена церемония започна учебната година във всички 2450 учебни заведения в страната. За пръв път училищния праг ще прекрачат малко над 66 000 ученици. Миналата година те бяха с 1000 повече. Учениците от първи до 12 клас в цялата страна са 720 000, което е с 1000 повече от миналата година.

Учебната година започва под знака на реформата в образованието.

На първо място това са новите учебни планове за първи и пети клас. Те трябва да подобрят усвояването на материала от учениците. За съжаление обаче единствено учебникът по История за 5 клас е променен спрямо новата програма.

Министерството не успя да се справи с въвеждането на новите помагала и така за учителите остава трудната задача да се справят с материала с помощта на неактуални учебници.

Учениците от първи клас ще учат 1 седмица повече от преди. До момента първолаците завършваха на 24 май, а сега ще учат до 31 май. За сметка на това, учениците от начален етап няма да повтарят, дори и да имат слаб успех.

Променя се и начинът на кандидатстване в гимназия. Състезателният бал вече ще се образува от точките получени на външното оценяване след 7 клас а оценките от дипломите ще бъдат приравнявани по скала, която ще се обяви по-късно. Също така, външното оценяване по чужд език след 7 клас ще влиза в състезателния бал за част от гимназиите.

Проблемът с липсата на учители остава. Средната възраст на преподавателите е 60 години, а свободните места – над 1000. Младите учители са едва 5% от всички педагози.

Друга част от реформите пък бе доста упрекната от хората в системата на образованието. Тя бе свързана с преименуването на регионалните инспекторати по образованието. Те вече ще се наричат регионалните управления по образованието. СОУ-тата вече ще се наричат само СУ – абревиатура от средно училище.

Предстои да разберем дали тези реформи ще доведат до подобрение в образователната система. Факт е, че резултатите през последните години резултатите на родните ученици не са толкова добри. Изследванията проведени от европейски агенции показват, че българчетата имат проблеми при четенето с разбиране, нестандартното мислене и съставянето на писмени отговори. Въпреки това лятото отново донесе много медали на националните отбори по природни науки. В много от тях сме в челната десетка във вечните ранглисти. Разликата обаче между най-добрите и най-слабите ученици става все по голяма, а средното ниво спада. Кризата с липсата на учители също ще даде отражение в близките няколко години. Много от преподавателите са пред песния, а младите нямат желание да работят като учители.

Въпреки всичко желаем успешна година на всички ученици! Нека тя да им донесе много нови знания, положителни емоции и успехи.