Започна националното външно оценяване за 4-ти клас

Започна националното външно оценяване за 4-ти клас


Днес започна традиционното национално външно оценяване за учениците от четвърти клас. То се провежда във всички начални и общообразователни училища които обучават ученици от четвърти клас. Изпитите по-известни като малките матури се провеждат за девета поредна година. Първото им издание бе през 2007 година.

Днес от 10:00 часа се проведе изпита по български език и литература. В него учниците трябваше в рамките на един учебен час(40мин) да напишат диктовка върху кратък текст и да отговорят на 11 тестови задачи по БЕЛ. Общия брой точки който ученик може да получи ако отговори вярно на всички въпроси и напише диктовката правилно е 20.

Според правилника за провеждане на външното оценяване резултатите трябва да бъдат обявени в рамките на три работни дни. Обявените оценки нямат задължителен характер и целта е по-скоро проверка на качеството на обучението и преподането, отколкото оценка на учениците. Все пак ако даден ученик пожелае оценката му може да бъде вписана като текуща по съответния предмет.

Националбното външно оценяване за четвърти клас продължава утре с изпит по Математика. Следващите две дати на които четвъртокласниците ще бъдат препитвани са 12 и 13 май. Тестовете които ще бъдат проведени са по съответно Човекът и обществото и Човекът и природата.

След четвърти клас изпити ще трябва да положат и седмокласниците. Осмокласниците които се обучават в паралелки със засилено изучаване на чужд език също ще трябва да положат изпит по него. Зрелостниците също имат външно оценяване, но то е с цел оценка на собствените им качества и се нарича Държавен зрелостен изпит.