Въвеждат пробно дуалното обучение в 2 училища

Въвеждат пробно дуалното обучение в 2 училища


Двете учебни заведения са от Централна България и вече са избрани, заяви министър Танев пред Журналисти.

Пред Журналисти министър Танев разкри как ще се проведе реформата в професионалните гимназии, която цели да даде повече практически умения на учениците.  Той не пожела да каже кои са двете училища, които ще тестват новата система, но посочи, че те са от Централна България и че за пробата са осигурени 3,5 милиона швейцарски франка.

Министър Танев сподели, че при въвеждането на дуалното обучение в България ще се взаимства моделът който успешно работи в Швейцария. Идеята за въвеждането на този тип образование е  да се засили интереса на подрастващите към професионалното образование и да се отговори на нуждите на работодателите за подготвени кадри.

За реформата ще бъдат използвани средства от бюджета на министерството, като амбицията е до 2020 година всички ученици от 10 до 12 клас да учат в 40% от учебното време, а в останалите 60% да практикуват специалността си, като за това да получават съответното заплащане.

В момента министерството преговаря усилено с работодателските организации за това да се създадат съответните стипендии, за да не се окаже така, че учениците ще работят безплатно.