В петък започва сезон №5 на CodeIT.BGНа 16.10.2015 от 20 часа започва пети сезон на най-голямото частно състезание по програмиране в България.

И тази година състезанието ще протече в 7 кръга. 6 задочни и един присъствен, на който се класират 15-те най-добре представили се състезатели през задочните кръгове.

Право на участие има всеки желаещ, без ограничение за възраст или образование.

Както всяка година, финалът на състезанието ще премине под егидата на Президента на Републиката, а освен него ще има и друг важен гост – „гуру“ по състезателно програмиране. Всяка година организаторите канят световно известен състезател по програмиране, който да изнесе лекция пред финалистите. Името на тазгодишния гост към момента се пази в тайна, но организаторите обещават срещата да бъде вълнуваща.

Освен срещата с гуруто, за състезателите са подготвени куп други интересни награди.

Победителят във финалния кръг ще има право да си избере приключение по негов избор. Всички финалисти и победители в задочните кръгове ще получат интересни награди осигурени от спонсорите на турнира, а всеки състезател записал ненулев резултат през сезона ще получи и тениска с логото на конкурса. От тази година ще бъде раздавана и допълнителна награда. Суитшърт с логото на състезанието. Той ще стане притежание на случайно избран състезател от всеки кръг.

Регламентът на турнира и тази година остава непроменен. Ще има три кръга тип „Маратон“ и три кръга – „Спринт“. Всеки от маратонските рундове ще се състои от 1 задача, върху която състезателите ще трябва да мислят около 3 седмици. Всеки от спринтовите кръгове се състои от 5 задачи, които трябва да бъдат решени в рамките на около 3 часа.  На база класирането в задочните кръгове се прави генерално класиране, в което най-добре представилите се участници биват поканени на финал. На него те трябва в рамките на 5 часа да работят върху задача подобна на тази давана в маратонските кръгове.

Състезанието се организира вече 16 години от Мусала Софт и PC Magazine, като форматът CodeIT.BG възникна преди 5 години.