В края на 2014г МОН е закупило 600 противогаза за нуждите на РИО

В края на 2014г МОН е закупило 600 противогаза за нуждите на РИО


Това съобщава агенция БГНЕС цитирана от news.ibox.bg.

Шестстотинте противогаза за закупени от МОН чрез обществена поръчка обявена на 8 декември. На нея се е явила една фирма, която е спечелила търга с цена с 240 лева по-ниска от предварителното очакване на министерството. На 18 декември е сключена и самата сделка. Срещу 59 760 лв. с ДДС фирмата изпълнител се задължава да достави на МОН 600 противогаза. Изискванията на просветното ведомство са две. Маските да са със срок на употреба поне 9 години, а филтрите към тях, поне 5. Средствата са осигурени от бюджета на МОН.

Противогазите ще бъдат разпределени между различните регионални инспекторати. Най-много ще получи РИО София, а с най-малко противогази ще трябва да се справят колегите им от Добрич. Те ще имат на разположение само 3. В останалите градове ще бъдат разпределени между 19 и 33 предпазни уреда.

От документацията относно поръчката не става ясно и какво точно ще бъде предназначението на противогазите. Не е ясно дали те ще се използват с педпазна цел или пък ще се използват в часовете по военно дело, които в момента са задължителни за учениците от 9 и 10 клас.