Учениците от частните училища вече ще получават стипендии от държавата

Учениците от частните училища вече ще получават стипендии от държавата


От началото на 2018 години всички ученици, независимо дали се обучават в държавни или частни училища ще получават стипендии за отличен успех или високи постижения.

Това заяви зам.-министъра на образованието Деница Савчева в интервю за Нова Телевизия тази сутрин(бел. ред 26.08.2017) .

Промяната бе обсъждана няколко пъти в последните години, но мярката така и не бе въведена.

Причина за въвеждането на промяната е случай с ученикът Андрей Петков, който е определен за най-добър играч на републиканското ученическо първенство по баскетбол. Тъй като той се обучава в частно училище, министерството на образованието и науката отказва да изплати стипендията която му се полага. Нейният размер е около 1500 лв.

В интервю за същата телевизия ученикът споделя, че е бил силно разочарован от отказа на МОН да изплаща стипендията, тъй като той е вложил много труд за да бъде определен за най-добър играч на първенството, като отказа го кара да се чувства неоценен.

Кратка справка в правилниците показва, че след въвеждане на промяната ученикът ще може да подаде отново документи и да получи стипендията в пълен размер.

Припомняме, че освен това, от 2018 година държавата ще започне да изплаща субсидия и на частните училища и детски градини. За да получат субсидията обаче училищата и детските градини трябва да приемат 20% от обучаващите се в тях безплатно, като това трябва да са талантливи деца, деца от социално слаби семейства или деца със специални образователни потребности. Разчетите на частните учебни заведения, обаче показват, че вместо да намалеят таксите предвид държавната помощ, те трябва да бъдат увеличени, за да се покрият разходите за 20% безплатен прием и за това те масово няма да се възползват от мярката.