Ученици на протест след решение на МОН

Ученици на протест след решение на МОН


Ученици от Софийската Математическа Гимназия ще излязат на мирен протест в петък, тъй като са възмутени от решението на МОН ромските ученици от девети до дванадесети клас със среден успех над Добър 3,50 от изминалата учебна година да получават ежемесечна стипендия в размер от 30 евро през цялата учебна 2016/2017.

Както ви информирахме преди дни, идеята е нова и цели насърчаване на ромите да продължат образованието си до завършване на 12 клас и да ги стимулира да се запишат в университет.

За сведение – българските гимназисти получават по едва 21 лв. стипендия и то при успех по-висок от Отличен 5,50. Като в най-елитните училища, където учениците имат най-високи резултати, успехът за стипендия може и да е по-висок, тъй като сумата която се изплаща на всяко училище от МОН за стипендии зависи от броя на учениците, а не от успеха им.

Протестът ще се проведе на 28 октомври /петък/ от 12 часа в двора на Софийската Математическа Гимназия. Повече информация можете да намерите във Фейсбук страницата на събитието.

https://www.facebook.com/events/753848981420884