Търсят учител по български език за бежанците.

Търсят учител по български език за бежанците.


Въпреки че се говореше, че бежанците настанени в Ковачевци ще бъдат преместени от от там, това все още не се случва. Заради забавянето държавата е решила да им намери учител по български език, съобщава „Мироглед“, цитиран от „Novini.bg“

Днес в бюрото по труда в Перниш беше обявено място за преподавател по българкси език за възрастни, който ще има за задача да обучава бежанците на четмо и писмо. Има изискване за владеене на Английски език, тъй като обучението ще се извършва именно на този език. Не се съобщава дали има кандидати за преподавателския пост.

Чужденците са настанени в Националния детски екологичен център в Ковачевци. В момента там има около 250 души, предимно граждани на Сирия, Ирак или Афганистан. Въпреки че още в началото на февруари бе обявено, че чуждестранните граждани ще бъдат изведени от Ковачевци, това все още не се е случило.

Изкарването им от екологичния център бе решено на среща на областния управител Михаил Михайлов, народният представител Станислав Владимиров и заместник-министъра на вътрешните работи Васил Маринова. Това трябваше да се случи в рамките на три месеца, които вече изминаха.