Студенти блокирани в Югозападния университет

Студенти блокирани в Югозападния университет


Двама студенти са заключени до края на празниците в Югозападния Университет „Неофит Рилски“ съобщават ранобудните студенти чрез своята фейсбук страницата.

Вчера те предупредиха за критичната обстановка която се е създала заради заповед на ректора на учебното заведение проф. Иван Мирчев. Тя гласи, че студентите окупирали 501 аудитория в сградата ще бъдат пуснати да излязат, но няма да бъдат допуснати да се върнат в окупираната аула, докато достъпа за всички останали студенти, преподаватели и служители на администрацията остава без ограничение. Така всички студенти „окупатори“ с изключение на двама са се оказали извън сградата на университета и охраната на университета не ги допуска обратно.

По късно вчера 2 коли с ранобудни студенти от София пропътуваха разстоянието до Благоевград, за да подкрепят колегите си от ЮЗУ. Те също не бяха допуснати от охраната на ВУЗ-а, като дори се появиха и представители на частна фирма по сигурността, които да спрат студентите.

Студентите които останаха в сградата на университета обявиха, че няма да я напуснат до 13 януари, когато ще бъдат подновени учебните занятия.

След дълги преговори с охраната тя се съгласи да занеса храна на окупаторите, тъй като колегите им обявиха, че не са им останали почти никакви хранителни продукти и хората които са вътре ще прекарат празниците без храна.

В 9 часа тази сутрин отново чрез фейсбук страницата си Ранобудните студенти публикуваха отворено писмо до ректора на Югозападния Университет „Неофит Рилски“, в което настояват за незабавна отмяна на заповедта, която противоречи на Европейските принципи и заявиха готовност за различни действия срещу него, ако продължи репресията върху колегите им.