82 годишен мъж завършва археология

82 годишен мъж завършва археология


82-годишен мъж от град Златарица завършва висше образование по археология в Софийския университет. За разлика от връстниците си, които се оплакват от възрастта и милеят за младините си, Васил Узунов кипи от енергия и твърди, че дори и още два живота да изживее няма да му стигнат да свърши това, което иска.

На стари години бившият офицер се решил да завърши висше образование и започнал да следна археология в Софийския университет. Въпреки годините си дядо Васил свободно борави с компютър и влиза в интернет, откъдето сам се подготвя за изпитите на преподавателит си в Алма матер. Сега му предстои подготовка и защита на дипломна работа, след което 82-годишният бай Васил най-после ще получи мечтаната цял живот диплома за пълноправен археолог. В дома си дядото има офис и секретарка, която му помага в дейностите по изучаване и разкриване на миналото. Когато не е зает с проучвания пък, бай Васил се грижи за зеленчуковата си градинка и за петте си костенурки.

Животът на бай Васил Краеведа, както е познат на своите съграждани, е преминал под пагон, в редовете на БНА. Страстта му обаче е археологията. Като офицер оглавява експедиция за проучване на Родопите, където открива пещера със светилище на древно езическо божество. Самоукият археолог истински се развихря в дейността си след пенсионирането си и връщането му в родната Златарица. Там и досега се носи легедата, че преди години край града бившият военен уж бил намерил пещера със златно имане, в която понякога отивал и излизал с пълен чувал с жълтици. Заради тази несъществуваща пещера бай Васил дори бил жестоко пребит.