Синдикатите искат слабите ученици да повтарят годината.

Синдикатите искат слабите ученици да повтарят годината.


Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ настоява да се преосмисли идеята учениците от първи до четвърти клас да не повтарят учебната година, в случай, че завършат със слаб 2 по някой предмет.

Експертите предлагат на Министерство на образованието и науката редица промени в нормативната база за системата, които според тях не трябва да чакат нов закон, а трябва незабавно да бъдат направени от министър Танев в интерес на качеството на образованието.

Първото предложение на синдикалистите е да се въведе задължително целодневно обучение за всички ученици от първи до осми клас. За да се изпълни идеята, обаче всички училища трябва да преминат към едносменен режим на обучение. Въпреки че в момента по желание на ученика има целодневно обучение до четвърти клас, но в някои училища то не се изпълнява, поради липсата на достатъчно учебни стаи. Не става ясно, обаче какво ще се случи с училищата които споделят една сграда.

Друго важно предложение на синдиката е да се промени закона, така че да не се допуска създаването на паралелки по-големи от допустимото, тъй като, това намаля качеството на образованието.

Освен това се лансира идеята и за промяна на начина на изчисляване на заплатите които получават директорите на училищата. От КТ „Подкрепа“ предлагат възнагражденията да зависят от броя на обучаваните ученици в дадено школо, като се смята, че шефовете на училищата с по-малко паралелки имат по-малко задължения от колегите си управляващи по-големи учебни заведения.

Друго предложение за учителските заплати е да се отмени възможността трудовото възнаграждение на някои видове „бакалаври“ по Закона за висшето образование да бъде под минимално установеното за съответната учителска длъжност.

От синдиката настояват и за това, задължителната годишна преподавателска норма на всички учители да се фиксира на 648 часа, а седмичната норма – на 18 часа. Това е свързано и с решението на Комисията по дискриминация към министъра на образованието, което е със задължителен характер, за това, че за длъжността „учител“ съществуват различни преподавателски норми.

Последното искане на синдиката е това да отпаднат ограниченията за заплащане на пътните разходи при командировка на учителите, които са избрали да пътуват с личен автомобил, тъй като за други професии подобни ограничения няма.