Шокиращ пример на неграмотност разтърси интернет

Шокиращ пример на неграмотност разтърси интернет


Въпреки реформите които се предприеха в последно време образованието ни е в страшна криза. Учителите са на свършване. Младите специалисти, които завършват педагогически специалности в университетите нямат желание да започнат работа в училищата, а и как да имат, като заплатите на неквалифицирани позиции са по-високи от тези на преподавателите. Учениците все по-малко се интересуват от учебния материал. Те се интересуват само от това да вземат диплома за средно образование и да заминат в друг град, далеч от родителите, където да се отдадат на купони и забавления, а ако и между другото вземат някой изпит – още по-добре.

Няма как образованието да вирее в държава в която никой не се интересува от него. Въпреки реформите нищо не се е променило, нищо не се е развило. Образованието ни си е все същото като от преди 50 години. Само че като всяко нещо то-трябва да бъде актуално, за да вълнува младите.

Няма как образованието да вирее в държава в която властите 10 години не могат да се преборят с изтичането на отговорите зад държавните зрелостни изпити. Най-тъжното е, че отговорите се продават за смешна сума която всеки може да си позволи. И как ще накараме този човек да учи? Как, като буквално може да си купи дипломата за сума по-малка от тази за вноската по ултрамодерният му смартфон, който притежава, без да използва и 1/10 от възможностите му, но изплаща, защото е модерно.

Няма как образоването да вирее в държава, в която е по-важно да си „батка“, фитнес маниак с обиколка на бицепса 45 сантиметра, постигната по възможност с прием на препарати. В която всеки който е отделил малко време за образованието си е „будала“, „глупак“, „очилатко“. В която още от малки учениците които са по-развити биват тормозени и това не прави впечатление на училищния персонал.

Не отдавна безизвестен интернет „гений“ беше родил следния цитат:

Добрите момчета от залите, хубавите, където тренират, за тях няма работа, няма развитие, а разни педалчета, които по цял ден играят компютърни игри, Ай Ти специалисти, взимат по 2-3 бона, ебаси несправедливата държава.

Няма как образоването да вирее в държава, в която е по-ценно да надхитриш „системата“ отколкото да постигнеш нещо. За съжаление децата на България от малки се възпитават в този дух. Няма как да обясниш на детето си, че трябва да ходи редовно на училище, след като ти самият отсъстваш от работа безпричинно. Как да му обясниш, че трябва да си напише домашните, след като ти самият не си вършиш съвестно работата?

Няма как образованието да вирее в държава, в която заплатите на младите учени са по-ниЗки от тези на чистачките в същите научни институти. Казвам ниЗки, защото това е унизително.

Снимката която колегите от в. Марица публикуваха преди няколко дни и която обиколи социалните мрежи и озаглавяваща тази публикация е само отражение на написаното в тази статия. Силно се надявам, че това е някакъв монтаж с цел привличане на популярност в интернет, а не реална снимка от ученическа тетрадка. Или дори и истинска, се надявам снимката да е на някое дете от първите групи в детската градина, за което написването на това е оправдано. Оригиналната снимка беше публикувана и с политическо послание. Може би това е част от стартиращата предизборна кампания? Каквато и да е причината за публикуването на тази снимка, факт е, че ако развитието на образованието продължи в същия дух ще ставаме все по-често свидетели на подобни снимки или на клипове с ученици налагащи насилие един върху друг по най-различни причини.

Естествено има и много изключения и не веднъж в нашия сайт сме публикували информация за талантливи родни ученици пожънали световен успех. Но те са единични случаи, по-скоро изключения. А трябва да е обратното. България има много талантливи ученици, но много малко от тях успяват да се развият и това е не благодарение, а въпреки заобикалящата ги среда.

Заедно трябва да се справим с проблемите в образованието, защото виновни са не само управляващите или част от тях. Виновни сме всички ние.

П.С. Най-вероятно очаквахте да прочетете друг тип материал след като видяхте заглавието. Да то е подвеждащо, но за съжаление масово българинът се интересува точно от такива заглавия подсказващи сензация, шок и подобни, леко пикантни думички. Дори и един такъв човек да прочете статията и да се замисли над нея ще е успех за нас.