Сътрудничество с виетнамските университетиАкцент в днешната среща на президента Росен Плевнелиев с виетнамския му колега е сътрудничеството в областта на образованието и науката между двете страни, предаде агенция фокус.

Президентите на България и Виетнам обсъдиха възможностите за възстановяване на партньорството на двете страни в обласста на образованието и науката. Стана ясно, че над 30 000 виетнамски граждани са били в България с цел обучение през 80-те години на 20 век, като 5000 са завършили висше образование, като дори и в момента в страната съществува дружество за приятелство Виетнам – България, обединяващо всички виетнамци учили в България. Държавните глави подкрепиха мемурандума за сътрудничество между Софийския университет „Климент Охридски“ и Ханойския университет за социални и хуманитарни науки. Заговори се и за откриване на курсове по Български език във Ханойския университет, както и курс по виетнамски език и култура към СУ.

По време на визитата на държавния глава председателите на БАН и Виетнамската академия на науките и технологиите подписаха Меморандум за сътрудничество. „Подписаното споразумение между Българската академия на науките и Виетнамската академия на науките и технологиите е многообещаващо. В този трансфер на технологии и знания със сигурност ще се родят много съвместни производства“, заяви Росен Плевнелиев след подписването на договора.

В декларация за съвместно стратегическо партньорство се казва, че двете страни ще укрепват ефективното сътрудничество в областта на науката и образованието чрез засилване на съществуващото сътрудничество, добавяне на нови области на съвместна работа и поощряване използването за търговски цели на научните достижения постигнати при дъвместна работа на академиите на науките на двете страни.