Представят проекта за нов закон за образованието до края на месеца.Проекта върху който работиха 4 правителства и 5 министъра на образованието ще бъде представен за обществено обсъждане до края на месеца съобщават от МОН.

Законът, който се разработва от 8 години трябва да влезе в сила от новата учебна година, ако страната иска да използва пари предвидени от европейския съюз за реформи в образователната система.

Министър Клисарова обяви пред БТВ, че в закона няма да се включват текстове задължаващи четири годишните деца да посещават детски градини, тъй като предложението направено от предишното правителство предизвика бурни обществени дебати, а и не е сигурно дали детските градини и училищата имат капацитет да поемат всички деца. Тя заяви, че са останали за довършване, само няколко точки относно финансирането на училищата, както и външните оценявания.

Според нея освен закона за образованието трябва да се променят и учебните планове, като трябва да се помисли и за облекчаването им, тъй като някои от знанията са непосилни за по-малките ученици и най-вече тези от 5 и 6 клас, като напусналите поради несправяне с материала са най-много в тази възраст.

Интересна идея която се обсъжда е да се въведат и часове по предприемачество и бизнес в програмата за 7 клас.

Родителите подкрепиха желанието за реформа, но се появиха мнения, че трябва да се направи нов обстоен анализ на образователната система, преди да се пише нов закон за образованието.