Повече пари за образование през 2018 година

Повече пари за образование през 2018 година


В бюджет 2018 ще бъдат планирани повече пари за заплати и за професионалните училища. Това заяви министъра на образованието Красимир Вълчев. Все още не е определено как точно ще бъдат разпределени средствата, но е сигурно, че част от тях ще бъдат насочени към училищата които обучават специалисти в професиите в които има най-висок недостиг на кадри. Останалите ще се използват за повишаване на заплатите на учителите.

В бюджет 2018 са заложени 400 милиона лева повече за образование. 330 милиона ще бъдат използвани за повишаване на учителските заплати. 32 милиона пък ще отидат за повишаване на заплатите на останалата част от училищния персонал.

Голяма част от останалите около 40 милиона лева пък ще бъдат предоставени на училищата които обучават кадри които могат да работят професиите, кадри за които са най-дефицитни на пазара на труда. Така освен, че ще се подобри квалификацията на обучаващите се, ще могат да се привлекат и нови ученици за тези професии. Как точно ще бъдат разпределени средствата и как ще достигнат до учениците не е решено.

Останалите средства ще бъдат използвани за разширяване на мрежата от училище автобуси с цел тя да обхване повече ученици и също така да им осигури достъп не само до най-близкото училище, ами и до най-близката професионална гимназия.

Министърът се похвали и с това, че за пръв път през тази учебна година са одобрени учебници за ученици от втори, шести и осми клас които са в електронна форма. Той подчерта, че непрекъснато се работи за увеличаване на броя на електронните помагала за ученици, но все още е твърде рано да се говори за изцяло електронни учебници, тъй като за това всяко дете трябва да разполага с индивидуално компютърно устройство, било то стационарен компютър таблет или лаптоп, а също така и да се извършат и подходящи обучения на част от учителите с по-ниска техническа грамотност, което в момента няма как да се гарантира.