Обявиха авторите които ще се паднат на матурата тази година

Обявиха авторите които ще се паднат на матурата тази година


От Министерството на образованието и науката обявиха кои ще са авторите които ще се паднат на 41 въпрос на матурата по Български език и литература.

Авторът, по чието произведение абитуриентите ще трябва да пишат аргументативен текст в размер до 4 страници ще бъде един от петнадесетте обявени от МОН.  Като цяло списъкът покрива почти всички автори които се изучават в последните 2 години на училищния курс.

Авторите, чието произведение може да се падне са:

 1. Христо Ботев
 2. Иван Вазов
 3. Алеко Константинов
 4. Пенчо Славейков
 5. Пейо Яворов
 6. Елин Пелин
 7. Димчо Дебелянов
 8. Христо Смирненски
 9. Гео Милев
 10. Атанас Далчев
 11. Елисавета Багряна
 12. Йордан Йовков
 13. Никола Вапцаров
 14. Димитър Димов
 15. Димитър Талев.

От МОН категорично заявиха: „Не вярвайте на никого. Шансът за всеки един е 1 към 15“

Целта на министерството е да пресече до минимум спекулациите на тази тема след като много хора излизат с невярна информация относно това кой ще е автора на произведението което зрелостниците ще трябва да анализират. Някои от тях дори си позволяват да търгуват с нея.

Припомняме ви че миналата година в нощта преди изпита в групата в която абитуриентите обменяха информация за предстоящия тест се регистрира „самия“ Пейо Яворов, който им пожела успех и ги попита дали са го научили добре. Малко по-късно се включи и „колегата му“ Иван Вазов, който потвърди, че тази година негово произведение няма да се падне.

В последствие мнимият Пейо Яворов сподели, че е служител на МОН и само той и още няколко души имат информация за темата която ще се падне. Той написа още, че темата не се тегли сутринта преди изпита, а се знае от по-рано. Той допълни, че темата е била сменяна веднъж, тъй като негов колега с достъп до тази информация я е издал и след това е бил разкрит. Също така се включва едва вечерта преди изпита, тъй като иска да ограничи възможността за подмяна на темата. Последното което той каза е, че ще помага и занапред на зрелостниците.

От МОН веднага излязоха с позиция, че техни служители не могат да разкрият какви въпроси ще се паднат на изпита.

В последствие полицията издири „поета“, като се оказа, че той е студент, който твърди, че е решил да се пошегува, без да има информация по случая. В последствие, обаче се оказало, че е познал кой ще бъде автора на произведението по което трябваше да пишат учениците.

This article has 1 comment

 1. […] може да се паднат на теста. Него можете да намерите тук. Общия брой точки, който ще носят всички въпроси и тази […]