Няколко съвета при избора на акустично пианоНай- напред изпробвайте колкото се може повече различни пиана и рояли. Само така ще откриете подходящото за вас. Трябва да тествате различни по марка, дизайн и размер инструменти, за да оцените тембъра и качеството. Никога не купувайте без да сте пробвали да посвирите. Ако в даден музикален магазин не намирате това, която търсите, посетете друг. Не е необходимо да бързате да купите.

На второ място много е важна акустиката в стаята, върху която дават отражение всякакви мебели, килими, таванът и т. н. Най- ясен и отчетлив тон се получава в по- малка стая и задължително, застлана с килим. По този начин меката среда балансира високите и острите звуци.

Когато купувате пиано от частно лице, трябва да си осигурите превоз за преместването му, което задължително трябва да стане много внимателно. Ако купувате от музикален магазин, тази услуга би трябвало да се включва в цената, ако не- заплаща се допълнително. Много е важно преместването да се извърши от професионалсти, за да се запази добрия вид и да се предотвратят нежелани инциденти.

Преди да закупите музикалния инструмент, пробвайте всички клавиши, както и педалите. Ако пианото е старо, това в никакъв случай не бива да ви тревожи, тъй като то има срок на експлоатация до 60 години. Просто се интересувайте на колко години е в момента и кой е предишния му собственик.

За да не обикаляте магазините, можете да спестите много време, ако потърсите необходимия музикален инструмент в интернет. След като изберете, свържете със продавача по телефона или му изпратете имейл, уговорете си среща и отидете, за да видите пианото как изглежда и работи на живо.

Трябва да имате заделени средства за допълнителни разходи по неговото пренасяне и в случай на настройка. Това е малка сума и възлиза някъде около 5% от цената на пианото. Но най- добре е винаги да търсите музикален магазин, за да поеме тези допълнителни разходи за своя сметка.