Нови учебници за първи и пети клас

Нови учебници за първи и пети клас


143 комплекта учебници и учебни помагала по всички учебни предмети за първи и пети клас се очаква да излязат на пазара в периода от ноември до септември. Това стана ясно на среща между учители от 2-ро СУ „Емилиян Станев“ и зам. министъра на образованието Диян Стаматов.

Новите учебници са съобразени с влезлите наскоро промени в учебните програми за първи и пети клас и са предложени на МОН от общо 27 издателства, като предстои новите буквари да бъдат одобрени от министерството и да излязат на пазара през следващите месеци. 58 от учебниците са разработени за ученици от първи клас а 85 за 5-ти.

Предварителни версии на повечето от новите учебници са публикувани от издателствата като учебни помагала. От министерството предупредиха учителите, родителите и ученици да не се бъркат от този факт, тъй като това са само предварителни издания, които няма как да бъдат публикувани под името учебник.

Учебниците ще бъдат щателно прегледани от специалисти от МОН и БАН, както и от учители преподаващи съответния предмет. Те ще трябва да издадат становище, дали учебникът е съобразен с изучавания материал и учебната програма, дали е написан на разбираем за съответната възраст текст и дали не съдържа грешки и двусмислици. Процедурите ще отнемат 6 месеца. След това от издателствата ще получат информация, дали учебникът им ще бъде одобрен. Освен оценката на преподавателите, учебникът трябва да премине и оценката на графични дизайнери и полиграфи, които да оценят тези аспекти на изданието.

Към момента единствено учебниците по История за 5 клас са по актуалната програма, която влезе в сила от началото на тази учебна година. Това стана възможно тъй като издателствата и МОН се споразумяха да избързат с подготовката на новите учебници, тъй като именно материалите по този предмет бяха най-остро критикувани.

Очаква се новите учебници да излязат през март, а учениците да ги получат от новата 2017/2018 учебна година.

Междувременно можете да публикувате старите си учебници за продажба или да купите употребявани такива изгодно в нашия сайт http://obrazovani.eu